Skip to main content
Sreda, 4. oktober 2023
04.03.2022
20:24
Pokop kurenta, Šelmarija
Foto: Anton Hruševar
Etnološko društvo Prforcenhaus je v torkovem dopoldnevu skupaj z novim predsednikom, medvedom in goničem, izpeljalo tradicionalno gonjenje medveda. V sredo so pokopali kurenta.

S pokopom kurenta končali letošnjo Šelmarijo

KOSTANJEVICA NA KRKI Obiskali so nekaj občanov, ki jih obiščejo vsako leto, v vrtcu so se otroci z medvedom in skupaj z njim ob veseli glasbi tudi v krogu zaplesali. Ob pohodu so po glavni cesti prodajali kostanjeviško vinjeto, pobirali mostarino in prispevek za njo. V popoldanskem času je sledilo oranje in sejanje, kjer se po mestnih ulicah podajo orači s plugom, sejalcem ter prinašalcem malice.

Plug vlečejo otroci, sejalec s pepelom potrosi zemljo, da bo bolj rodovitna, prinašalec malice z jerbasom na glavi pa večkrat raztrese posodo, ki jo otroci ali gledalci z veseljem pobirajo.

Fotogalerija (Foto: Anton Hruševar):

V sredo so v dopoldanskem času začeli z izdelavo kurenta, popoldan pa je sledila povorka in pogreb, sežig kurenta, ki ga nosijo le bivši predsedniki Prforcenhausa. Po končanem pohodu po Kostanjevici je na mostu po poklonitvi mimoidočih, vdove, branju testamenta in kanonikovem branju litanij, prižigu pokojnega in spustu v reko Krko sledila iz mestnih topov še zadnja topovska salva.

Tudi letos so na sedmini podelili prehodni pokal zlato Šelmo, ki jo podelijo najbolj zaslužnim ali delavnim članom društva. Prehodni pokal zlato Šelmo je za vsestransko delo prejel Grega Jordan, ki je v ponedeljek prejel tudi zlato ledvičko.

Anton Hruševar

kostanjevica na krki
šelmarija
prforcenhaus
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja