Skip to main content
V Posavju 3° C Nedelja, 5. december 2021
10.02.2020
18:30
Jugozahodnik v Posavju, 10. februar 2020
Foto: PGD Brežice
Po podatkih Urada za meteorologijo in hidrologijo, Agencije Republike Slovenije za okolje, se bo v nedeljo krepil jugozahodni veter. V noči z nedelje na ponedeljek na Lisci najmočnejši sunek 96 km/h.

10. FEBRUAR

(18:27) Nekaj dela so pristojni vendarle imeli

Brežiški gasilci pomagali na Prešernovi in Černelčevi cesti

Brežiški gasilci so popoldne pomagali dvakrat. Ob 13.38 je na Prešernovi cesti v Brežicah veter odkril del pločevinaste strehe na poslovnem objektu, gasilci so z latanjem pritrdili dvignjeno pločevino.  Na pomoč so jih poklicali slabi dve uri pozneje, ko so ob 15.22 na Černelčevi cesti v Brežicah pomagali krovcu pri vijačenju strehe na nadstrešku Zdravstvenega doma Brežice.

Podrta drevesa

Veter je podrl tudi nekaj drevesa. Tako je ob 9.14 v naselju Zavratec pri Sevnici drevo padlo čez cesto, drevo so odstranili dežurni pri CGP Sevnica. Ob 12.33 je na relaciji ceste Župelevec – Bukošek, občina Brežice, podrto drevo na cesti oviralo promet, ob 15.09 pa še na relaciji ceste Velike Malence – Dolenja Pirošica v občini Brežice. V obeh primerih so posredovali dežurni pri CGP Krško in podrti drevesi odstranili.

(16:50) S prihodom dežja se je jugozahodnik ugasnil

Nekaj pred 15. uro je v Posavju začelo deževati, s tem pa se je v dolini ugasnil tudi zelo močan jugozahodnik, ki je pihal od noči z nedelje na ponedeljek. Na Lisci sicer še beležijo sunke okrog 55 kilometrov na uro, a je veter od 14. ure naprej - ko je dosegel tudi 89 km/h - začel upadati.

Prehodna umiritev, v torek dopoldne veter s severa

Jugozahodnik se je zdaj prehodno umiril, znova bo zapihal v drugem delu noči na torek, a ne več tako močno. V torkovem dopoldnevu se bo veter obrnil v severne smeri.

(14:00) Jugozahodnik se še ni umiril

Na Lisci 92 km/h

Ob 14°C v Krškem in Cerkljah ob Krki se jugozahodnik še umiril. Na postaji v Krškem so okrog 12.30 zabeležili sunke med 65 in 70 km/h, z asfaltne baze na Drnovem in "holcplaca" pri Tovarni Vipap je dvignilo nekaj sipkega peska in ostalega lesa. V Cerkljah ob Krki so med 12. in 13.30 uro beležili sunke nad 70 kilometrov na uro, najbolj vetrovno pa je na izpostavljeni Lisci, kjer so ob 13:20 zabeležili sunek tudi 92 kilometrov na uro.

Jugozahodnik se še ni umiril

(13:45) Kaj pravijo vremenoslovci?

V višjih legah tudi nad 100 km/h

Jugozahodni veter bo najmočnejši v ponedeljek dopoldne, najmočnejši sunki bodo v severovzhodni Sloveniji. Po nižinah bo veter v sunkih dosegel hitrost od 70 do 100 km/h, v višjih legah pa tudi nad 100 km/h. Na omenjenih območjih so verjetni vetrolomi večjih razsežnosti. Drugod po državi bo na izpostavljenih mestih ter v višjih legah veter dosegal hitrosti od 70 do 90 km/h.

Oslabel bo v torek zjutraj

Na severovzhodu bo veter oslabel v ponedeljek zvečer in se ponoči prehodno znova nekoliko okrepil. Na jugu bo veter oslabel v torek zjutraj, ob morju, kjer bo pihal zmeren veter zahodnih smeri, šele popoldne.

(09:07) Jugozahodnik se še krepi

Na Lisci so v zadnje pol ure zabeležili nekaj močnejših sunkov jugozahodnega vetra, v treh zaporednih merjenjih so najhitrejši sunki presegli 80 kilometrov na uro.

(07:41) Na Lisci ponoči sunki jugozahodnika tudi okrog 90 km/h

Občani na južni, vetru izpostavljeni, legi so imeli vetrovno noč. Na Lisci so ponoči najmočnejši sunek zabeležili ob 3. uri zjutraj, najmočnejši izmerjen sunek je bil 96 km/h. Do jutra so zabeležili še nekaj sunkov prek 80 kilometrov na uro, ob pol šestih zjutraj pa je šlo znova do 93 kilometrov na uro. Hitrost vetra zaenkrat ostaja med 60 in 76 kilometri na uro, proti popoldnevu se bo še okrepil.

Kako je drugod?

V nižinah - na postaji v Cerkljah ob Krki in v Krškem - so sunki jugozahodnika zaenkrat do 45 km/h, na Malkovcu so ponoči zabeležili dva sunka pri 50 km/h.

Jugozahodnik na Lisci, 10. februar 2020

 

OPOZORILO

Najmočnejši bo v ponedeljek čez dan

Po podatkih Urada za meteorologijo in hidrologijo, Agencije Republike Slovenije za okolje, se bo v nedeljo zvečer in v noči na ponedeljek krepil jugozahodni veter, ki bo najmočnejši v ponedeljek čez dan.

V nižinah med 70 in 100 km/h

Najmočnejši sunki bodo v vzhodni in severovzhodni Sloveniji. Po nižinah bo veter v sunkih dosegel hitrost od 70 do 100 kilometrov na uro, v višjih legah pa tudi nad 100 kilometrov na uro Drugod po državi bo na izpostavljenih mestih ter v višjih legah veter dosegal hitrosti od 70 do 90 kilometrov na uro

8. FEBRUAR

Prihaja jugozahodnik

Najmočnejši bo v noči na ponedeljek

Jugozahodnik bo najmočnejši v noči na ponedeljek in v ponedeljek čez dan. "Najvišje hitrosti vetra bodo v severovzhodni Sloveniji in v višjih legah. Veter bo predvidoma v ponedeljek zvečer oslabel," dodajajo v sporočilu.

Kako kaže v Posavju?

Noč s sobote na nedeljo bo v Posavju še mirna, v nedeljskem dopoldnevu pa bo veter obrnil v jugozahodno smer in se okrepil. Prehodno bo proti večeru ponehal, nato pa s prihodom temnega dela drugega dela nedelje obrnil v višjo prestavo.

Kje bo najmočnejši?

Jugozahodnik bo najmočnejši v višji legah, na jugozahodnem robu Bohorja bo najmočnejši v ponedeljkovem dopoldnevu, na širšem območju Bizeljskega in Bistrice ob Sotli pa v drugem delu ponedeljka. Sunki jugozahodnika bodo lahko na omenjenih izpostavljenih krajih dosegali hitrosti med 70 in 80 kilometrov na uro.

Bi nam želeli sporočiti informacije? Imate foto ali video vsebine?

Pišite nam na info@eposavje.com ali nas poiščite na
Facebooku ePosavje.com, Twitterju ali Instagramu @eposavje

(bš)

vreme v posavju
krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam