Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
28.02.2022
21:01
Povorka, Šelmarija
Foto: ePosavje.com
Z jutranjo budnico in popoldansko pustno povorko se je v Kostanjevici na Krki začel letošnji pustni festival Šelmarija, v sklopu katerega bodo v ponedeljek izbrali novega predsednika Prforcenhausa.

Šelmarija 2022

KOSTANJEVICA NA KRKI Zdaj gre zares, Prforcenhaus je v Kostanjevici na Krki prevzel oblast. Z jutranjo budnico in popoldansko povorko se je začela letošnja Šelmarija, epidemiološkim ukrepom primerno se bo nadaljevala s ponedeljkovim občnim zborom, na katerem bodo izvolili predsednika nove pustne vlade - kot že zadnjih nekaj desetletij na vsak ponedeljek pred pustnim torkom. Nov predsednik bo imel v torkovem dopoldnevu nekaj protokolarnih obveznosti, v sredo bodo pusta zažgali in ga vrgli v Krko, pustne kostume pa pospravili v omare do naslednjega leta.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Plačilno sredstvo med Šelmarijo? Kostanj!

Guverner pustne vlade Prforcenhaus Brane Čuk pravi, ideja o izdelavi kovanca sega davno v 13. stoletje. Kostanjevica na Krki je bila tedaj pomembno trgovsko središče, imela je svojo kovnico denarja. "Glede na to, da Etnološko društvo Prforcenhaus ohranja nekdanje dogodke in vsa dogajanja v tem kraju, sem prišel na idejo, da bi obnovili izdelavo lastnega denarja. To se je prvič zgodilo leta 1991, ko je kostanj prišel prvič v obtok," dodaja Čuk.

šelmarija
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Zadnje novice