Skip to main content
Petek, 22. september 2023
31.01.2022
17:26
Gasilci PGD Sevnica
Foto: PGD Sevnica
Oktobra lani smo poročali, da bodo sevniški prostovoljni gasilci v drugi polovici naslednjega leta dobili novo gasilsko vozilo za reševanje iz višin in globin.

S skupnimi močmi do novega gasilskega vozila

SEVNICA Ob nedavnem obisku predstavnikov Ministrstva za obrambo in Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje v Sevnici so podpisali sporazum o skupni nabavi in uporabi novega gasilskega vozila GVCZD-1 za izvajanje gašenja in reševanja z višin. K projektu je zdaj pristopila tudi Občina Radeče. "Enostavno smo premajhni, da bi pridobitev dobili v eno občino, v našo občino. Ampak če to sodelovanje nadgradimo skupaj, povežemo regijo, je to večkratni multiplikativni učinek. Mi pa pridobimo najhitrejšo možno pomoč v primeru požarov na višini," je ob podpis pogodbe med Gasilsko zvezo Sevnica, Občino Sevnica in Občino Radeče povezal radeški župan Tomaž Režun.

Sevniški gasilci rešujejo in pomagajo tudi na območju občine Radeče

Sevniški gasilci v primeru prometnih nesreč, nesreč z nevarnimi snovmi ter nesreč na in iz vode naloge opravljajo na področju občine Sevnica, Radeče ter delu občine Šentjur pri Celju. "V Sevnici imamo 14, 15 stanovanjskih blokov. Skupno imamo 24 stanovanjskih objektov, katerih višina presega 15-19 metrov in z našimi lestvami nismo zmožni opravljati intervencijo," nam je povedal poveljnik Gasilske zveze Sevnica Gašper Janežič. Sevniški gasilci se v primeru potreb po gasilski avtolestvi zdaj obračajo na krške poklicne gasilce. "Občina Sevnica ima podpisano pogodbo s Poklicno gasilsko enoto Krško, da v primeru potrebe pridejo pomagati v Sevnico. Glede na to, da je odzivni, potovalni čas daljši, velikokrat sami takoj potrebujemo to vozilo. Tudi zaradi tega smo se odločili, da gremo v nakup tega vozila in imamo najsodobnejšo tehniko, ljudem pa nudimo pravočasno pomoč na samem kraju, ko je to najbolj potrebno."

"Varnost ne pozna meja"

"Varnost ne pozna meja in v okviru nabave gasilske tehnike, ki je še potrebna v Gasilski zvezi Sevnica, je odločitev za vozilo za reševanje z višini in globin. Sam razpis, pa tudi dobro sodelovanje z Občino Radeče, nas je pripeljalo do odločitve, da sodelujemo z Občino Radeče. Politične meje v gasilstvu niso tiste, ki bi bile odločujoče. Verjamemo, da bo to vozilo koristilo gasilcem v Sevnici in v Radečah. Verjamem, da bo ta skupna nabava - nabava v Sevnici, ki bo pokrivala tudi občno Radeče, koristila predvsem našim občanom, naši industriji, ki se intenzivneje razvija. Večji in zahtevni objekti potrebujejo tudi drugačen pristop. Imamo izkušnje, da je takšno vozilo v primeru industrijskih nesreč nujno in zato ga tudi v okviru občine Sevnica in občine Radeče potrebujemo," je ob podpisu sporazuma pridodal sevniški župan Srečko Ocvirk.

Gasilska avtolestev

To bo zelo velika pridobitev za občino in regijo

Poveljnik sevniških gasilcev Janežič dodaja, da je "nabava večnamenskega specialnega gasilskega vozila za reševanje z višin in gašenje zelo velikega pomena za samo občino Sevnico, za sosednje občine in samo regijo. Glede na to, da je vozilo specialno, bo prišlo na pomoč tudi v tehničnih zahtevnih intervencijah, predvsem za reševanje tudi z nevarnimi snovmi, ob nesrečah na železnici in v prometu, pri nesrečah ob vodotokih. To vozilo bo res namensko, natančno proučeno. S seboj ima 8-9 gasilcev, vodo, dvigalo, lestev, košaro z monitorjem in z vso tehniko za reševanje iz visokih nadstropij."

Slabih 900.000 evrov

Ob prihodu novega vozila v garaže v Prostovoljnem gasilskem društvu Sevnica načrtujejo tudi usposabljanje gasilcev. "Na začetku je usposabljanje v samem podjetju, nato pa še specialno izobraževanje na Igu za naziv gasilec strojnik avtolestve." Vrednost vozila je dobrih 896 tisoč evrov. "To vozilo bomo v sodelovanju z gasilsko zvezo, občino in upravo za zaščito in reševanje realizirali v roku dveh let."

(eP)

sevnica
radeče
pgd sevnica
pgd radeče

Pridružite se nam