Skip to main content
Torek, 5. december 2023
04.06.2021
21:15
Salon ponovne uporabe v Krškem
Grafika: ePosavje.com
V sredo so v Krškem tudi uradno odprli Salon pohištva ponovne uporabe, ki je v sodelovanju družbe Kostak, d. d. in Zavoda Knof nastal iz modela povečanja ponovne uporabe pohištva.

Salon pohištva iz ponovne uporabe v Krškem

KRŠKO V družbi Kostak, d. d., poskrbijo, da še uporabne kose kakovostnega pohištva in druge uporabne predmete v sklopu odvoza kosovnih odpadkov zberejo posebej in jih dostavijo na Zavod Knof. Tam pohištvo očistijo, obnovijo ali 'apciklirajo', torej še nadgradijo. V salonu, v prvem nadstropju trgovskega centra »Šoping« na Cesti krških žrtev 132a v Krškem, v lepši podobi čaka na nove lastnike.

V Zavodu Knof nudijo popravilo in obnovo pohištva strank, kar vse prispeva k podaljševanju življenjske dobe izdelkov ter hkrati osveščajo potrošnike o pomenu krožnega gospodarstva in trajnosti.

"Pionirski koraki na področju izdelave sistema izločevanja še uporabnih predmetov"

"Projekt Salon pohištva iz ponovne uporabe smo oblikovali skupaj z družbo Kostak, d. d., kjer delamo pionirske korake na področju izdelave sistema izločevanja še uporabnih predmetov iz kosovnih odpadkov do kategorizacije, obnove in prodaje. Brez prodaje ni ponovne uporabe," izpostavlja direktorica Zavoda Knof Mojca Žganec Metelko.

Salon s karakterjem

"Salonu pohištva mi rečemo Salon s karakterjem, ker ima vsak kos svoj karakter, nosi svojo zgodbo, ker prihaja iz različnih virov, od sodelovanja s partnerjem Kostakom do zbirateljev, kjer dobimo posebne unikatne kose, nekaj pohištva pa nam prinesejo tudi naši donatorji. To pohištvo bi ponavadi končalo na deponiji," pravi Polona Hrovat Mavsar, vodja projektov in marketinga v Zavodu Knof.

In kako pride pohištvo do njih? "Ljudje ne vedo, kaj bi s tem pohištvom. Mogoče rušijo stare hiše, želeli bi zamenjati stil in potem jim je škoda to pohištvo zavreči v kosovni odpad. Želijo, da se pohištvo ohranja, da nadaljuje svojo življenjsko pot," dodaja sogovornica.

Kdo so kupci?

V okviru projektov so izvedli več raziskav, kateri so njihovi kupci in kdo bi želel tako zbrano pohištvo kupiti. "To so predvsem oblikovalci, ljudje, ki cenijo trajnostni vidik. Ljudje, ki si želijo unikatnih kosov pohištva, kosov pohištva z zgodbo," pravi Polona Hrovat Mavsar.

Pohištvo, ki pride v Salon pohištva iz ponovne uporabe, očistijo in določene kose "apciklirajo", kreativno nadgradijo v nove kose. "Nekateri kosi postanejo takšni kot so, to so določeni ikonski kosi, ki smo jih odkupili od zbirateljev in so zelo zaželjeni na trgu, kot so stoli REX in podobni kosi pohištva."

V krški in kostanjeviški občini že več kot 70% odpadkov zberejo ločeno

Direktor Sektorja komunale v družbi Kostak, d.d., Jože Leskovar je izpostavil, da je ponovna uporaba sestavni del sistema ravnanja z odpadki. "Podjetje Kostak se na terenu trudi, da naredi največ, kar zmoremo, drugi del so občani, ki se morajo držati nekega reda. V občinah Krško in Kostanjevica na Krki iz gospodinjstev zberemo že več kot 70 % odpadkov ločeno, skupaj z industrijo pa 67 %, tako da smo v lanskem letu iz obeh občin odložili le 160 ton odpadkov, vse ostalo smo bodisi snovno bodisi energetsko predelali, tako da dosegamo ene najboljših rezultatov v Sloveniji. Ta salon dopolnjuje ta sistem in upam, da bomo še dolgo sodelovali," je dejal in izrazil upanje, da bi ta koncept dobro zaživel. 

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(eP)

krško
kostak krško
zavod knof

Pridružite se nam

Novice iz Posavja