Skip to main content
V Posavju 9° C Četrtek, 30. marec 2023
16.03.2021
14:59
Borut Pahor v Brežicah
Foto: ePosavje.com
V Sloveniji smo v ponedeljek začasno zaustavili cepljenje proti COVID-19 s cepivom proizvajalca AstraZeneca, ko so se pojavile skrbi glede morebitnega nastanka krvnih strdkov po cepljenju.

Se bo predsednik Pahor cepil z AstraZeneco?

BREŽICE Slovenija je v ponedeljek zaustavlja cepljenje s cepivom AstraZenece, začasno do torkove odločitve evropske agencije za zdravila (EMA). Kot je povedal minister za zdravje Janez Poklukar, je razlog za odločitev previdnostne narave. Osebe, ki naj bi jih cepili s tem cepivom, bodo prerazporejene na poznejši datum. 

Zakaj gre? Zaenkrat iz držav poročajo o 37 dogodkih s krvnimi strdki

Po sedaj znanih podatkih je bilo v Evropski uniji, Evropski gospodarski regiji in Združenem kraljestvu, ki se je pridružilo analizi na evropski ravni, zabeleženih 37 dogodkov z nevarnimi krvnimi strdki v časovni povezavi s cepljenjem pri 17 milijonih cepljenj, kar pomeni približno dva takšna dogodka na milijon cepljenj. 

Po strategiji je za cepljenje na vrsti konec tedna

Pahor: "Zaupam ljudem, ki skrbijo za cepljenje, da je to cepivo varno"

Po načrtu strategije cepljenja naj bi bil predsednik Pahor na vrsti za cepljenje z AstroZenec konec tega tedna. "Če bo pri tem ostalo, nimam nobenih težav. Zaupam ljudem, ki skrbijo za cepljenje, da je to cepivo varno. Pričakujem morda kakšen stranski učinek, a sem prepričan, da tisti, ki ocenjujejo ta tveganja vse to vedo in jim popolnoma zaupam. Brez skrbi, še več. Z veseljem pričakujem to cepljenje. Mislim, da na koncu neka precepljenost rešuje celotno vprašanje tega nehvaležnega obdobja epidemije," je povedal Pahor.

"Največji učinek dosežejo ljudje, ki jim javnost zaupa - zdravniki, znanstveniki"

Pahor pravi, da je treba "predvsem z verodostojno besedo naslavljati javnost z željo, da bi se cepilo čimveč ljudi. S prijazno besedo, ki mora imeti potrebno avtoriteto. Največji učinek dosežejo ljudje, ki jim javnost zaupa - zdravniki, znanstveniki." Ob tem dodaja, da je potrebno upoštevati vse skrbi, ki jih ljudje rečejo, ko gre za cepljenje.

Kaj pravi na odločitev vlade?

"Da se ne sme nič podcenjevati. To je treba na ljubezniv in strokovno podkovan način odgovoriti. Mislim, da je vlada ravnala prav, ko se je odločila na osnovi zelo jasno izražene zaskrbljenosti ljudi spričo informacij o morebitnih stranskih učinkih, da je za hip zaustavila cepljenje ter počakala na odločitev Evropske agencije za zdravila. Kot razumem, je strokovna skupina menila, da v tem primeru ni dokazov o povezanosti cepljenja z nekaterimi zapleti. Vendar je vlada ravnala previdnostno in se mi zdi, da to pripomore k zaupanju javnosti v ravnanje pristojnih oblasti.

(bš)

brežice
koronavirus
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja