Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
06.01.2021
09:49
Nov most čez Savo v Brežicah
Grafika: ePosavje.com
Na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo so na zadnji dan starega leta objavili javno naročilo za inženirske storitve pri novogradnji mostu čez Savo v sklopu Obvoznice Brežice.

Korak naprej do novega mostu čez Savo v Brežicah

Obvoznica Brežice

BREŽICE Na naših straneh smo v preteklosti že poročali o gradnji novega mostu čez Savo v brežiški občini, ki bi povezal štajerski in kranjski del občine ter se v sklopu izgradnje brežiške obvoznice navezal na Čatežu na krožišče pri avtocesti. Na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo so na zadnji dan lanskega leta objavili javno naročilo za inženirske storitve pri novogradnji mostu čez Savo v sklopu Obvoznice Brežice.

Trajanje javnega naročila: 44 mesecev 

Kot pravijo na portalu enarocanje.si, bodo javno naročilo trajalo 44 mesecev, "pogodbeni rok za izvedbo naročila pa se lahko podaljša zaradi nepredvidenih okoliščin, ki ob oddaji naročila niso bile poznane." Ponudbe za oddajo javnega naročila sprejemajo do 19. februarja 2021.

Most, obvoznica Brežice

Most čez Savo v sklopu obvoznice Brežice

Iz Trnja na Čatež

Kot pišejo v javnem naročilu, bo novogradnja Most čez Savo v sklopu obvoznice Brežice potekala od krožnega križišča z regionalno cesto R2-420/1335 Brežice-Dobrova preko premostitve reke Save z novim mostom do krožnega križišča regionalne ceste R1-219 Čatež ob Savi, AC priključek Brežice AC A2/419 in LC 24142 na Ratežu.

487 metrov mostu, vsega skupaj tudi kilometer in pol nove cestne povezave

Ob tem bodo, tako piše v gradivu, izgradili most dolžine 487 m, novogradnjo državne ceste v skupni dolžini 1.500 m (od km 3.440 do km 4.951) od tega bo 487 metrov mostu, uredili dve krožišči, dva para avtobusnih postajališč, večnamenske poti, vodovod, cestno razsvetljavo, zaščito in prestavitev vodov na srednje napetostnem in nizko napetosnem omrežju, zaščiti in prestavili bodo telekomunikacijske vode, poskrbeli za začasno prometno ureditev ter za krajinsko ureditev.

Vrednost gradbenih del ocenjujejo na dobrih 18 milijonov evrov

Pričetek inženirskih storitev avgusta 2021, zaključek decembra 2025

Po dokumentu, ki so ga objavili v sklopu javnega naročila, vrednost gradbenih del ocenjujejo na dobrih 18 milijonov evrov. Kot pišejo v dokumentu, pričetek inženirskih storitev predvidevajo v avgustu 2021, njihov zaključek pa v decembru 2025. Na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo so objavili tudi časovnico predvidenih sredstev za projekt omenjenega javnega naročila - v letu 2022 so predvideli 3,5 milijonov evrov, v letih 2023 in 2024 po 5 milijonov evrov, v 2025 pa dobrih 4,7 milijonov evrov - skupaj 18.201.575 evrov.

Fotogalerija (Foto: arhiv GPI):

Most čez Savo je del obvoznice mimo Brežic

"Pomembna obvozna in razbremenilna cesta za Brežice"

V gradivu pišejo, da bo nova obvozna cesta predstavljala pomembno obvozno in razbremenilno cesto za Brežice, ki je sicer prepoznavno turistično mesto. Obvoznica bo omogočala tudi hitrejšo in modernejšo navezavo bizeljskega območja na avtocesto A2. "Osnovni in primarni namen obvoznice je prevzem izvorno - ciljnega regionalnega prometa in vodenje mimo naseljenega območja Brežice in navezava tega prometa na avtocesto A2 ter razbremenitev obstoječih cest skozi Brežice. S cesto se prav tako zagotovi boljo povezavo Bizeljskega z avtocesto A2, boljše povezave v smeri vzhod - zahod (Bizeljsko - Krško) brez nepotrebnih voženj skozi Brežice, ustreznejše navezave na predvidene poslovne cone, izboljšanje kvalitete potovanj, skrajšanje potovalnih časov in povečanje prometne varnosti in urejanja izven nivojskih železniških prehodov," pišejo v gradivu.

Nov most čez Savo v Brežicah, februar 2019 (video: arhiv ePosavje TV):

(bš)

brežice

Pridružite se nam