Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
09.06.2021
09:53
Peš most čez Savo v Krškem
Grafika: ponting.si
Na Občini Krško še do naslednjega torka zbirajo ponudbe izvajalcev del za izgradnjo pešmostu čez Savo v Krškem. Ideja o pešmostu sega v sredino devetdesetih let, pravi krški župan Stanko.

Še teden dni za oddajo ponudb za peš most v Krškem

"Ideja peš mostu je že zelo stara"

KRŠKO Po vseh usklajevanjih in pripravah dokumentacije na Občini Krško še do 15. junija zbirajo ponudbe za izgradnjo pešmostu čez Savo, ko bodo povezali Zaton in Videm. "Peš most čez Savo je na nek način spodbudil kar nekaj polemik v javnosti. Menim, da so neupravičene, namreč ideja peš mostu je že zelo stara, lahko rečem, da sega v sredino devetdesetih let. V občinskem svetu se je izpostavila oz. artikulirala skozi idejo, ki jo je podal Jože Habinc," nam je o projektu povezovanja levega in desnega brega mesta v pogovoru, ki ga bomo ob 20. uri predvajali na ePosavje TV in ePosavje.com, povedal župan Miran Stanko.

Ob prazniku občine Krško bomo danes ob 20. uri na ePosavje TV in ePosavje.com predvajali pogovor z županom Občine Krško.

"Dodatna mestotvornost"

Kot nadaljuje Stanko, gre pri izgradnji pešmostu za idejo, ki pomeni dodatno mestotvornost. "Namreč Krško je kot mesto razdeljeno na dva dela, na nek način ga je reka Sava presekala na dva dela. Ta izraz sem namensko uporabil, zato, ker je Krško raztrgano na dva dela in če želimo, da živi kot eno mesto, moramo narediti čim več povezav med enim in drugim bregom za različne namene. Mislim, da ta del, ki je namenjen glavnemu prometu, je z obvoznico bolj ali manj dokončan. Dobili smo tri mostove, ki so polno funkcionalni in se tudi zelo dobro koristijo."

"Novo vsebino pa bo mesto dobilo tudi, če bomo omogočili prehode pešcem. Mesto se bo razvijalo tako, da se bo bližalo Savi. Tudi območje Vipapa bo nekoč neko naseljeno območje, ki bo potrebovalo in nudilo dostop do Save, seveda pa moramo občanom nuditi tudi možnost, da lahko prosto prehajajo z enega dela reke na drugega. Stari del mesta je nekako zapostavljen na način, da z Vidma ne moremo priti v staro mesto, ne da bi prehodili kar lep del poti. Imamo dostop, vendar ta dostop ni najboljši, zato smo podprli to idejo že pred leti," še pove.

Pešmost čez Savo v Krškem

Ideja Jožeta Habinca iz sredine 2000 se zdaj vendarle uresničuje

"Mislim, da je bila pobuda g. Habinca podana leta 2004, zdaj idejo počasi uresničujemo, ves čas jo imamo v našem proračunu in mislim, da bo to ena zelo lepa pridobitev za samo mesto Krško, ker to ne bo običajen most, ampak bo to most v loku, bo zelo zanimiv in po svoje tudi neka turistična atrakcija. Hkrati z mostom urejamo tudi prehod preko železnice in ceste, tako da bomo lahko povezali in dosegli ta namen – se pravi Videm s starim mestnim jedrom," nam je v pogovoru še povedal krški župan.

O finančni konstrukciji projekta

In kot je še povedal, je bila investicija "deloma podprta tudi s sredstvi Nuklearne elektrarne Krško ki smo ji, če se tako izrazim, izposlovali, v fazi umeščanja objekta suhega skladišča v prostor, zato menim, da sama konstrukcija ni problematična."

"Skozi leta bomo spoznali, da je bila to zelo dobra in pametna naložba"

Stanko je prepričan, "da bomo skozi leta spoznali, da je bila to zelo dobra in pametna naložba. Verjetno se v mislih mnogih starih Krčanov še vedno tam 'vrti' stari leseni most, ki je bil lep element, ki je dal tisto tipično podobo mesta Krško, a je žal izginila."

(bš)

krško
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja