Skip to main content
Ponedeljek, 26. februar 2024
30.12.2019
08:35
Foto: Doroteja Jazbec
24. decembra je na pomolu reke Save že sedmič potekal potop penine, katere so pod gladino pospremili številni občani Radeč.

300 steklenic penine na zorenje v Savo

24. decembra je na pomolu reke Save potekal potop penine - že sedmič je šlo na zorenje med hladnem rečne tokove 300 steklenic, katerega so pod gladino pospremili številni občani, znani oblikovalci političnega in gospodarskega področja iz Radeč ter gostje iz sveta športa.

Pri dogodku, ki je bil letos izrazito obsijan s soncem in za december nenavadno visokih temperatur, so bili navzoči radeški župan Tomaž Režun s podžupanom Janezom Prešičkom, sevniški vinar Zdravko Mastnak, gosta iz krogov smučarskega skakalnega športa in poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije Matjaž Han.

Pri razmišljanju glede letošnjega povabila gostom je Občina Radeče šla gorvodno po Savi, vse do njenega izvira Zelenci v Podkorenu, le streljaj od našega nacionalnega ponosa, planiške velikanke. Tako sta se potopa penine udeležila Primož Ulaga, ki je kot prvi slovenski tekmovalec (tedaj še pod jugoslovansko zastavo) uspel zmagati na tekmi za Svetovni pokal v smučarskih skokih, in Zdenka Norčič, soproga prav tako smučarskega skakalca in tudi trenerja, Bogdana Norčiča.

Slavnostni potop stekelnic penine je spremljala tudi glasba, za katero so poskrbeli člani Klape Skala, kateri so se sicer odrekli ponujenemu honorarju za nastop.

Namesto tega so znesek v višini 400 evrov namenili Planinskemu društvu Radeče za namen realizacije projekta plezalne stene, za kar bo potrebnih kar okoli 30 tisočakov (investicijo si bosta na pol razdelili Občina Radeče in Planinsko društvo Radeče). Sicer dogodek ni prvič dobrodelen, saj so v preteklosti že namenjali denar projektu Botrstvu, pa tudi eni od socialno šibkejših družin radeškega območja.

Doroteja Jazbec

radeče

Pridružite se nam

Novice iz Posavja