Skip to main content
V Posavju 1.3° C Petek, 27. januar 2023
07.02.2021
19:10
Šelmarija v Kostanjevici na Krki
Foto: arhiv ePosavje
Po domovih že diši po pustnih krofih, do pustnega torka je še dobrih 14 dni, pustnega dogajanja v Kostanjevici na Krki pa letos zaradi epidemije in z njo povezanih ukrepov žal ne bo.

Kdaj bo letos pust?

Pustni torek bo 16. februarja 2021

KOSTANJEVICA NA KRKI Ko pride pustni čas, se razživijo tudi v Kostanjevici na Krki, kjer v štirih dneh pripravijo več dogodkov v sklopu pustovanja Šelmarija. Kostanjevičani tradicijo ohranjajo že vse od leta 1854, letošnja Šelmarija pa bo povsem drugačna, kot smo jo poznali doslej. Ne samo, da bo drugačna, vse dogodke so namreč zaradi epidemije in z njo povezanih razmer odpovedali.

Šelmarije letos ne bo

Pustno dogajanje v Kostanjevici na Krki se sicer začne v nedeljo pred pustnim torkom, ko zjutraj zaigra godba, po oklicu kurenta se popoldne dogajanje preseli na ulice, po katerih se veliki pustni povorki sprehodijo maske od blizu in daleč. Od večjih dogodkov v sklopu festivala nato v ponedeljkovem večeru na občnem zboru Prforcenhausa izberejo novega predsednika pustne vlade, ki ga v torek čaka gonjenje medveda, pa oranje in sejanje po kostanjeviških ulicah, zvečer pa na Tamalem placu priredijo sprejem za novega predsednika. Na pepelnično sredo kurenta pospremijo na zadnjo pot, ga zažgejo in vržejo v reko Krko, godba zaigra veselo koračnico, pustovanje pa zaključijo z veselo sedmino.

(bš)

šelmarija
kostanjevica na krki
planinci

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja