Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
22.01.2020
11:54
OŠ XIV. divizije Senovo na izmenjavi
Foto: OŠ XIV. divizije Senovo
Med 12. in 18. januarjem so se štirje učenci OŠ XIV. divizije Senovo, v spremstvu učiteljice Lee Opravž Ostrelič in učiteljice Klare Humek, odpravili na enotedensko izmenjavo v Belgijo.

Izmenjava učencev OŠ XIV. divizije Senovo v okviru projekta ERASMUS+

Sporočilo v izvirniku:

Prekrasen teden smo preživeli na šoli, ki se nahaja v Sint-Niklaasu. Na izmenjavi v okviru projekta ERASMUS+ smo se srečali z učenci iz Belgije, Španije, Italije in z Norveške. Učenci smo bivali pri družinah gostiteljev, ki so poskrbeli, da smo se počutili kot doma. Naši dnevi so bili zelo razgibani. V dopoldanskih urah smo se učili, spoznavali drugačne načine učenja, ustvarjali ter se družili, kar šteje največ. Učenje v šoli pa so popestrili številni izleti.

Nedelja, 12. januar 2020

V nedeljo zjutraj smo se po zboru vseh udeležencev odpravili na pot, ki nas je vodila proti letališču v Italiji. Ko smo po dolgi vožnji prispeli, smo se vkrcali na letalo. Ob prihodu na letališče v Bruslju smo pot nadaljevali do našega cilja – Sint Niklaasa. Ko smo prispeli na cilj, smo si najprej ogledali mesto, kjer bomo preživeli teden, ki je pred nami. Zvečer smo se spoznali z našimi gostitelji in se poslovili od učiteljic.

Ponedeljek, 13. januar 2020

V ponedeljek smo se z našimi gostitelji odpravili v šolo. Tam smo se zbrali in spoznali ostale ekipe iz Italije, Španije, Norveške in Belgije ter vse učitelje. Spoznali pa smo tudi Chrisa, ki je bil vodja te izmenjave. Za začetek dneva smo imeli kviz o Belgiji. Po uvodnem srečanju ter kvizu smo imeli turo po mestu, ki so jo vodili učenci šole. Nato smo imeli krajši odmor. Ponudili so nam pecivo Koek in čaj ali kavo. Vsaka država, ki sodeluje v projektu, je pripravila predstavitev o svojem šolskem sistemu. Nato pa smo se razdelili v skupine, kjer smo bili učenci iz različnih držav. Pogovarjali smo se o šolskih sistemih, ki so bili predstavljeni. Proti koncu dneva smo imeli stojnice, na katerih smo predstavili značilnosti naših držav.

Torek, 14. januar 2020

V torek smo obiskali mesto Gent, kjer sta nam dva belgijska učitelja predstavila mesto in ulično umetnost, ki je v Gentu zelo prepoznavna. Imeli smo tudi igro, ki so jo pripravili belgijski učitelji. S pomočjo telefonske aplikacije smo raziskovali mesto ter si ogledovali znamenitosti. Popoldan smo z vlakom odšli nazaj v mesto Sint-Niklaas.

Sreda, 15. januar 2020

V sredo so nas razdelili v 3 skupine. Imeli smo delavnice, v katerih so nam predstavili aplikaciji Wakelet in Flipgrid. Učitelji so nam na zanimiv način pokazali, kako se aplikaciji uporabljata.

Fotogalerija (Foto: OŠ XIV. divizije Senovo):

Četrtek, 16. januar 2020

V četrtek smo se odpravili v Bruselj. Mestne znamenitosti sta nam predstavila dva odlična turistična vodiča. Ogledali smo si Hišo evropske zgodovine, kjer smo srečali go. Tejo Vovk van Gaal. Obiskali smo tudi v Evropski parlament. Tam nas je sprejel g. Janez Vouk, ki nam je povedal vse v Evropski uniji.

Petek, 17. januar 2020

V petek smo imeli delavnice, kjer smo delali v skupinah. Jaz sem bila v prvi skupini in smo najprej odšli v escape room – soba pobega. Nato smo odšli na naslednjo delavnico, kjer smo s pomočjo aplikacije prikazali aktivnosti, ki so se zgodile v celem tednu. Izdelati smo morali sliko o dogodku, ki smo si ga izbrali. Kasneje pa smo imeli pogovore z belgijskimi učenci, kateri so nas anketirali o tednu, ki smo ga preživeli pri njih. Po koncu delavnic smo vsi udeleženci, ki sodelujemo v ERASMUS+ projektu, dobili potrdila, ki nam jih je podelil g. ravnatelj. Po uradnem delu smo odšli z vlakom v Antwerp. Vodič nam je predstavil mesto ter njegove znamenitosti. Imeli smo tudi nekaj časa za nakupovanje ter kosilo. Nato smo se zbrali na železniški postaji in se odpravili nazaj v Sint-Niklaas. Zvečer smo imeli poslovilno večerjo. Igral je odličen bend in plesni učitelj nas je naučil plese iz drugih držav. Po odlični večerji in zabavi smo se začeli poslavljati od vseh novih prijateljev, ki smo jih spoznali. Poslovili smo se od učiteljev in odšli k našim gostiteljem.

Sobota, 18. januar 2020

V soboto smo se poslovili od gostiteljev in se jim zahvalili. Slovenska ekipa se je spet zbrala in odšli smo na letališče. Srečno smo prileteli v Benetke ter se odpravili proti Sloveniji. Po dolgem potovanju smo se spet videli z našimi starši in se poslovili od učiteljic.

Zahvaljujemo se gostiteljem, da so nam odprli vrata svojega doma ter nas tako lepo sprejeli. Hvala tudi učiteljicama, ki sta nas spremljali na tako lepem potovanju. Hvaležni smo tudi šoli, ki nam je omogočila tako lepo izkušnjo, ki ne bo nikoli pozabljena. Največja zahvala pa gre učencem, ki smo jih spoznali v Belgiji, saj smo postali zares dobri prijatelji.

Barbara Županc, 9. razred OŠ XIV. divizije Senovo

krško
šole v posavju
fotogalerija

Pridružite se nam