Skip to main content
Petek, 23. februar 2024
28.06.2022
10:59
Senuše
Foto: Anton Hruševar
V soboto, 25. junija 2022, na dan državnosti je v sklopu praznika Krajevne skupnosti Leskovec pri Krškem potekala že šesta golažijada zapored pod kozolcem okrepčevalnice Arh v Leskovcu.

Šesta tradicionalna golažijada Leskovec 2022

KRŠKO Letos se je tekmovanje v kuhanju goleža udeležilo devet ekip iz Krajevne skupnosti Leskovec, KS Krško, KS Senuše1, Ravni, Okrepčevalnica Arh, Križe Starc –R, KS Senuše2, Rimske Toplice, Gmajna Kobile. Vsaka ekipa je imela pripravljen skrbno izbran recept, po katerem se je pripravilo najbolj tradicionalen goveji golaž. Tekmovalci so dobili po 5,5 kg mesa, čebulo in mast ter morali slediti določenim pravilom in zadostiti merilom tekmovanja.

Časa za pripravo jedi so tekmovalci imeli 240 minut, v tem času so morali skuhati vsak po cca 20 litrov golaža. Organizator je pripravil ocenjevalni sistem, ki je takšne narave, da onemogoča vsakršne pristranskosti. Komisija nima vpogleda v izvor golaža, ki ga ocenjuje. Tekmovanje je bilo precej napeto, ekipe so bile izjemno izenačene.

Fotogalerija (Foto: Anton Hruševar):

Komisija v sestavi Majda Arh, Srečo Kunst in Miro Sevšek ter Stane Arh kot koordinator ocenjevalne komisije pa je imela izjemno težko delo. Komisija je ocenjevala v prvi vrsti gostoto, kuhanost mesa, aromo in ustreznost sestavin. Vsem ekipam je uspelo ohraniti identiteto govejega golaža, a na koncu so le ločile malenkosti. Tretje mesto je zasedla ekipa KS Leskovec v sestavi Milena Turšič, Drago Antolič in Jože Turšič, drugo mesto ekipa KS Krško Gašper Naraglav, Domen Križan, Miha Božič in Davorin Levičar, prvo mesto ekipa KS Senuše 1 v sestavi Jože Tomažin, Damjan Pavlin, Damjan Kerin in Dominik Jazbec.

Priznanja za najboljše tri je v prisotnosti predsednika sveta KS Leskovec Jožeta Olovca podelil član ocenjevalne komisije Miro Sevšek. Kuhanje golaža pa ni bilo samo tekmovalne narave, ampak je šlo predvsem za druženje krajanov in sokrajanov. Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo in jim želimo še veliko izvrstno skuhanih jedi. Tudi Romanu Logarju pohvala za uspešno izpeljavo prireditve. Vse krajane in sokrajane skupaj pa vabimo na golažijado tudi prihodnje leto.

Tekst: Stanislav Arh
Foto: Anton Hruševar

leskovec pri krškem
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja