Skip to main content
Nedelja, 4. junij 2023
06.02.2020
09:09
Neurje, 4. februar 2020
Foto: PGD Sevnica
Topli popoldnevi se s prihodom hladne fronte vsaj za nekaj dni umikajo iz naših krajev. Hladna fronta je dosegla Posavje, severni veter se bo prehodno še okrepil. Na servisu 112 so prejeli več klicev.

Hladna fronta čez Posavje

6. februar 2020

(09:08) Končujemo s spremljanjem dogajanja ob močnem severnem vetru

Četrtkovo jutro je znova prineslo temperature pod ničlo, do nedelje bo stabilno in sončno, proti ponedeljku pa lahko pričakujemo nova opozorila pred močnim, tokrat, jugozahodnim vetrom. V ponedeljek se bo namreč vreme znova spremenilo.

(09:05) V Kladju nad Blanco elektrčni drog padel na drevo

Ob 20.24 so posredovali gasilci PGD Blanca v naselju Kladje nad Blanco, kjer se je električni drog podrl na drevo, ki je zagorelo. Gasilci so požar pogasili in opravili pregled z termovizijsko kamero.

5. februar 2020

(18:24) V Krškem je okrog 15.30 ure pihnilo 79 km/h

Podatki s samodejnih postaj kažejo zanimive številke. Zaenkrat najvišjo hitrost je med 15. in 15.30 zabeležila postaja v Krškem, ko je najmočneje pihnilo 79 km/h. V Cerkljah ob Krki se najvišje številke gibljejo okrog 50 km/h, na Lisci se je temperatura že spustila pod ničlo (trenutno je -1.7°C), najmočnejši sunek dneva pa so zabeležili nekaj pred 16. uro (67 km/h). Severni veter se sicer umirja tudi že na Malkovcu, a najmočnejši sunek (69 km/h) so namerili med 13.30 in 14.30 uro.

(18:03) V Brežicah veter razkril streho hiše

Severni veter je v Brežicah razkril streho stanovanjskega objekta. Na pomoč so priskočili gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Brežice in streho pokrili. Tudi sicer so na Regijskem centru za obveščanje Brežice prejeli več klicev o podrtih drevesih po Posavju. V sevniški občini so jih odstranili dežurni delavci CGP in Komunale, v občini Krško dežurni delavci CGP in Kostaka, dežurni delavci CGPja in KOP pa so bili na delu tudi v občini Brežice.

(13:56) Severni veter v višji prestavi, po zraku tudi sneg

Severni veter se je okrepil, na Lisci so zaenkrat zabeležili najhitrejši sunek vetra 60 km/h, temperatura je okrog 2°C. Na Malkovcu in v Cerkljah ob Krki so ob 13.30 uri zabeležili sunke prek 50 km/h, le v Krškem je še pod to mejo. Iz smeri Bohorja sicer po zraku leti tudi mešanica snega in dežja.

Radarska slika padavin, 4. februar 2020 (do 13:45)

Radarska slika padavin, 5. februar 2020

(11:50) V Cerkljah ob Krki zaenkrat najmočnejši sunek 48 km/h

Po podatkih avtomatskih meteoroloških postaj so v zadnji uri najmočnejši sunek zabeležili na postaji v Cerkljah ob Krki, meritev se je ustavila pri 48 km/h, se pa severni veter še krepi.

(11:48) V Zagrebu pričakujejo sunke severnika do 105 km/h

Iz zagrebškega Zavoda za upravljanje v nujnih primerih, so sporočili, da na njihovem območju pričakujejo nevihtne udare severnega metra med 40 in 55 km/h, v najmočnejših sunkih med 55 in 105 km/h. Ob tem opozarjajo na morebitne težave v prometu, poškodbe konstrukcij ter na lomljenje in padanje vej ter na podiranje dreves.

(10:32) Severnik se že krepi

Na Malkovcu že 60 km/h

Napovedana okrepitev severnega vetra dobiva podobo tudi v številkah.  VKrškem so tako ob 10. uri zabeležili sunek 35 km/h, v Cerkljah ob Krki še štiri kilometre več, medtem ko so na Malkovcu izmerili sunek severnika 60 km/h.

(06:32) In kako smo s temperaturami?

V Krškem je bilo ob 6. uri 0.3°C, v Cerkljah ob Krki -1°C, na Lisci -1,8°C, na Malkovcu pa +2,4°C.

(06:28) Severni veter še ni rekel zadnje

V sredo bo pihal zmeren do močan veter severnih smeri, ki bo najmočnejši v Zgornjem Posočju, pod Karavankami, v severovzhodni Sloveniji in v višjih legah, kjer bodo najvišje hitrosti vetra od 70 do 90 km/h, krajevno lahko tudi okoli 100 km/h. "Drugod bodo najmočnejši sunki vetra okoli 70 km/h. V drugi polovici noči na četrtek bo veter slabel," pravijo vremenoslovci.

Kako pri nas?

Po izračunih različnih vremenskih modelov bo znova zanimivo v naših krajih. Sredino dopoldne bo še relativno mirno, nato pa bo od 12. ure naprej močneje zapihalo, sunki bodo najmočnejši med 14. in 16. uro, ko bi lahko na višje izpostavljenih delih Bohorja in Gorjancev zapihalo tudi okoli 80 km/h.

Napoved vetra, 5. februar 2020

 

4. februar 2020

(17:35) V Lončarjevem Dolu se je podrl nadstrešek ob hiši

Sevniški gasilci dvakrat v akciji

Sevniški gasilci so ob 11.24 zaradi močnega vetra posredovali na Florjanski ulici v Sevnici, kjer so s strešno kritino zavarovali in pokrili pet kvadratnih metrov strehe. Ob 13.03 so jih na pomoč pokliclai iz Lončarjevega Dola, kjer se je zaradi močnega vetra podrl nadstrešek ob stanovanjski objekt. Gasilci so z gradbenim strojem nadstrešek umaknili in ga pritrdili na svoje mesto.

(15:35) Na Lisci se je odgrelo na +5, v Krškem na +11°C

Da je ozračje še vedno pregreto, kažejo podatki z meteoroloških postaj. Na Lisci se je tako, severnem vetru navkljub, segrelo z 2°C ob 11. uri nazaj na 5.1°C ob 15. uri in 20 minut. Če se je v Krškem ob močnem severniku shladilo s 13.5°C na 7.6°C v vsega eni uri, se je ob 14.30 temperatura vrnila na 11.7°C.

Na Trdinovem vrhu bela pokrovka

V prehodu hladne fronte je tudi snežilo, a zgolj površno. Trdinov vrh je namreč dobil začasno belo pokrivalo, pa še to se je snežna meja začela nekje pri 900 metrih nad morjem.

(!!!) (15:25) Ob 15. uri na območju Elektra Celje brez elektrike 2.886 odjemalcev

Prosijo za razumevanje

Iz Elektra Celje so obvestili, da je zaradi posledic neurja z močnimi sunki vetra prišlo do poškodb elektrodistribucijskega omrežja na območju distribucijske enote Krško.

"Na terenu so vse elektromontažne ekipe Elektra Celje"

Ob 15. uri je bilo tako brez oskrbe z električno energijo bilo 2.886 odjemalcev. Kot pravijo v sporočilu, je najhuje v okolici Krškega, Brežic in Dobove, Kostanjevice na Krki in Podbočja. Na terenu so vse elektromontažne ekipe Elektra Celje, ki se trudijo čim prej odpraviti okvare na daljnovodih. Kot še dodajajo, bodo odjemalci tekom popoldneva ponovno priključeni v distribucijsko omrežje ali pa bodo napajani preko agregatov .

Vetrolom na območju distribucijske enote Krško

Vse uporabnike, katerih oskrba z električno energijo je bila zaradi neurja prekinjena, prosijo za razumevanje.

Hladna fronta, 4. februar 2020

(14:34) Dogajanje v sevniški občini

V občini Sevnica se je zaradi močnega vetra podrlo več dreves, razkrilo streho stanovanjskega objekta in podrlo nadstrešek ob stanovanjskem objektu. Posredujejo dežurni delavci cestnih podjetij in gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Sevnica.

(14:23) Dogajanje v brežiški občini

V občini Brežice zaradi močnega vetra podrlo več dreves in električnih drogov. "Posredujejo dežurni delavci cestnih podjetij in Elektro Celje. Motena je oskrba z električno energijo," pravijo na Regijskem centru za obveščanje Brežice

(14:22) Dogajanje v krški občini

Razkrilo streho na stanovanjski hiši

V krški občini se je zaradi močnega vetra podrlo več dreves, električnih in telefonskih drogov. Severni veter je ob tem razkrilo streho stanovanjskega objekta, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Senovo so s strešno kritino prekrili pet kvadratnih metrov strehe.

Podrta drevesa in drogovi

Po vetrolomu so posredovali tudi dežurni delavci cestnih podjetij in Elektro Celje, ki so odstranili podrta drevesa in drogove.

(12:23) Kje so trenutno težave?

Bralci ste nas obvestili, da je motena oskrba z električno energijo tudi na Sromljah. Na številki 112 sicer imajo odprte dogodke v Artičah, Glogovem Brodu, pri Šedmu in Rožnem v krški občini ter v Sevici in pri Hotemežu.

(12:15) Najmočnejši sunek severnika v Krškem 69 km/h

Samodejna vremenska postaja Agencije Republike Slovenije za okolje v Krškem je med 10.30 in 11. uro izmerila najmočnejši sunek severnega vetra 69 km/h. V Krškem je sicer v tem dopoldnevu padlo 2.8 mm dežja.

(12:10) Na Regijskem centru za obveščanje Brežice v eni uri 21 klicev

Na Regijskem centru za obveščanje Brežice imajo živahno dopoldne, po njihovi statistiki klicev so namreč dopoldne sprejeli več kot 31 klicev - včeraj v enakem obdobju 11. Z območja Šedma v krški občini poročajo o vetrolomu in podrtih drevesih.

(12:03) Ponekod težave z dobavo električne energije

Na območju Podbočja so zaenkrat težave z dobavo električne energije, na servisu 112 imajo zaenkrat odprte tri intervencije.

(11:50) Tako se z Lisce vidi Snežnik

Snežnik z meglene Lisce v prvi tretjini spodnje grafike s spletne kamere.

Snežnik z Lisce

(11:38) S severa se že jasni

Padavine bodo v naslednjih urah ponehale, s severa se že jasni, se je pa ohladilo tudi v Krškem. V vsega pol ure je temperatura s 13.5°C padla na 7.9°C.

Hladna fronta, 4. februar 2020

(11:15) Na Lisci 2°C, v Krškem še 14°C

Nekaj po 10. uri je jugozahodni veter na Lisci že obrnil v severnik, hitro se je ohladilo, saj je v slabi uri in pol temperatura s 7.7°C padla na 2°C. Zaenkrat je najhitrejši sunek severnika zabeležen pri 66 km/h. Drugačne temperature so v segreti dolini, v Krškem je namreč termometer še ob 10.30 uri pokazal 13.5°C, le dobrih 10 minut pozneje pa je postaja v Leskovcu pri Krškem zabeležila najmočnejši sunek severnika pri 54,1 km/h. Na Senovem je do tega trenutka padlo 9,5 mm dežja.

(11:10) Kako kaže?

V torek bo pretežno oblačno. Zjutraj bo ponekod rosilo ali rahlo deževalo. Dopoldne bo pas dežja hladne fronte od severa prešel Slovenijo, za njo bo popoldne spremenljivo oblačno, možna bo še kakšna manjša ploha. Zapihal bo okrepljen severni veter.

V sredo možna snežna ploha

V sredo bo na Primorskem pretežno jasno, drugod bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, možna bo kakšna manjša snežna ploha. Pihal bo zmeren severni veter, ki se bo predvsem na Gorenjskem in v severovzhodnih krajih čez dan še okrepil. V noči na četrtek bo veter ponehal. V četrtek in petek bo precej jasno s hladnim jutrom.

Razelektritve, 4. februar 2020

Okrepljen severni veter

Oslabel bo v noči na četrtek

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije Republike Slovenije za okolje bo sredo pihal zmeren do močan veter severnih smeri, ki bo najmočnejši v Zgornjem Posočju, pod Karavankami, v severovzhodni Sloveniji in v višjih legah, kjer bodo najvišje hitrosti vetra od 70 do 90 kilometrov na uro, krajevno lahko tudi okoli 100 kilometrov na uro.

Sunki okoli 70 kilometrov na uro

"Drugod bodo najmočnejši sunki vetra okoli 70 kilometrov na uro. V noči na četrtek bo veter slabel," dodajajo vremenoslovci.

(bš)

vreme v posavju
krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja