Skip to main content
V Posavju 18.6° C Četrtek, 7. julij 2022
08.12.2021
10:29
Sevnica
Foto: Visit Sevnica
Čebelarska zveza Slovenije je razglasila čebelam najbolj prijazne občine za leto 2021. Tretje mesto med prijavljenimi občinami je še drugo leto zapored osvojila Občina Sevnica.

Občina Sevnica znova med čebelam prijaznimi občinami

SEVNICA Na letošnji natečaj Čebelarske zveze Slovenije se je oktobra prijavilo 19 slovenskih občin. Na natečaj pa so se lahko prijavile občine, ki s svojimi aktivnostmi delujejo na področju ohranjanja čebel in okolja, ozaveščajo javnost o čebelah in čebelarski kulturni dediščini ter sodelujejo s čebelarskimi društvi. Tako je na podlagi oddanih vlog svoje mnenje in ocene podala tričlanska komisija. Člani komisije Marija Sivec, Tomaž Marolt in Nataša Lilek so se osredotočili na različna področja in vsebino, ki jo je posamezna občina izvajala v letu 2021.

Čebelam prijazne občine

"Čebelam prijazne občine so tiste, ki konstruktivno sodelujejo s tamkajšnjimi čebelarskimi društvi, spodbujajo ohranjanje čebelarske kulturne dediščine, razvoj čebelarske dejavnosti, apiturizmov, čebelarskih učnih poti in ostale čebelarske infrastrukture. Pomembno je tudi ozaveščanje in sodelovanje z občani na način izvajanja projektov za ohranjanje čebel in ostalih opraševalcev, kot so sajenje medovitih rastlin, organizacija izobraževalnih dogodkov in objava člankov na temo čebelarstva v lokalnih glasilih in publikacijah," pojasnjujejo na Čebelarski zvezi Slovenije.

Pomen čebel

Občina Sevnica pomen čebelarstva krepi tudi izvajanjem trajnostnih okoljskih ukrepov, skrbjo za ustrezne krajinske ureditve in zasaditve medovitih rastlin in nudijo podporo promociji izdelkov in lokalno pridelani hrani. V Sevnici ozaveščajo občane, izvajajo razne izobraževalne vsebine, omogočajo delovanje sevniške tržnice s stalno prisotnostjo lokalno pridelanega medu. "Občina Sevnica je zavezana k varovanju okolja in narave z različnimi aktivnostmi in ukrepi, kar omogoča varno bivanje ne samo čebel, ampak vseh v bivanjski verigi," pravijo v sporočilu.

Medena tura

Med novosti, ki jih je Občina Sevnica še izpostavila v prijavi na natečaj,  je bila tudi nova Medena tura. Tturistični produkt javnega zavoda KŠTM Sevnica so zasnovali na temeljih močne sevniške tradicije čebelarjenja in medičarstva. Medeno turo so premierno predstavili 20. maja letos, prav na svetovni dan čebel. 

Ivančna Gorica, Ravne na Koroškem, Sevnica

Prvo mesto na natečaju je sicer zasedla občina Ivančna Gorica, drugo mesto pa občina Ravne na Koroškem.

(eP)

sevnica
čebelarstvo

Pridružite se nam

Poglejte tudi