Skip to main content
V Posavju 8.6° C Sreda, 1. december 2021
08.05.2019
08:21
Foto: arhiv ePosavje
Občina Sevnica z letošnjim letom pričenja s postopkom uvedbe participativnega proračuna, in sicer za proračunsko leto 2020.

Predloge zbirajo do 30. junija

Od 1. maja do 30. junija letos bodo občani lahko prvič predlagali, katerih projektov oz. naložb si želijo. Za participativni proračun je sicer predvidenih 120 tisoč evrov. "Danes v sodobnem načinu elektronske komunikacije odpiramo ta način participativnega proračuna, kjer na elektronski način - čim bolj neposreden, zbiramo predloge, projekte in ureditve od vseh ljudi. V okviru občine, krajevnih skupnosti in civilne družbe bodo ti predlogi ocenjeni in vključeni v proračun," ob tem pove Srečko Ocvirk, župan Občine Sevnica.

Participativni proračun je nadgradnja proračuna

Ocvirk: "Verjamem, da bodo predlogi pripomogli h kvaliteti življenja"

Participativni proračun je nadgradnja proračuna, s čimer želijo še nadgraditi sodelovanje občanov s konkretnimi predlogi. "Verjamem, da bo šlo za vrsto predlogov različnega obsega, ki bodo pripomogli h kvaliteti življenja in bivanja posameznikov in skupnosti kot celote, kajti velikokrat se drobne, majhne stvari ne opazijo - posamezniki to opazijo in včasih je težje podati predlog, tako da odpiramo tudi ta vrata, da participirajo s svojimi predlogi v proračunu," še pove Ocvirk.

Svetniki so predlog na seji občinskega sveta po razpravi s kar nekaj pripombami podprli. Občani lahko svoje predloge oddajo do 30. junija.

120.000 evrov Kot dodaja Ocvirk, so podaljšali čas zbiranja predlogov. "Verjamem, da se bodo občani dobro odzvali in podali svoje predloge na kratek in jasen način, da bodo sodelavci lahko na  predloge odreagirali, jih ocenili in glede na možnosti vključili v proračun."

6 območji razporejanja dela proračunskega denarja

Kvota, namenjena razdelitvi na participirane pobude, je 120.000 evrov. Glede na navedene značilnosti posameznih krajevnih skupnosti so pri pripravi participativnega proračuna za leto 2020 določili 6 območij razporejanja dela proračunskega denarja.

"Najbolj bistveno je, da pravi predlogi pridejo na pravi naslov"

"Gre za princip, da se na vseh področjih občine vključujejo ljudje s predlogi. Mislim, da ni najbolj bistveno kako so opredeljene območja in koliko so sredstev. Najbolj bistveno je, da pravi predlogi pridejo na pravi naslov in da se najprej na osnovni strokovni ravni občina opredeli o pristojnosti, na drugi ravni pa da se prestavniki krajevne skupnosti in civilne družbe opredelijo o pomembnosti predlogov ter se umesti v proračun," še dodaja Ocvirk.

Umestitev participativnega proračuna v glavni proračun

Umestitev v proračun bo ali v okviru nove postavke ali v okviru obstoječih postavk, kjer se vzdržujejo ceste, urejajo javne površine in podobno. Okvir je potrebno postaviti, poudarja Ocvirk in ta je zdaj postavljen ter ob tem pričakuje, da se bo ta okvir skozi izkušnjo izvrševanja participativnega proračuna le še izboljšal.

(Ansat TV, bš, eP)

sevnica
posavski tednik
ansat tv

Pridružite se nam