Skip to main content
Sreda, 4. oktober 2023
18.10.2019
12:25
Foto: arhiv ePosavje
Ob svetovnem dnevu hoje je v Sevnici 15. oktobra, potekal tudi Dan tematske poti Gozd je kultura.

Tematska pot

Gozd je kultura

SEVNICA Dogodek je potekal v organizaciji Zavoda KŠTM Sevnica skupaj z Zavodom za gozdove Slovenije, Centra za podjetništvo in turizem Krško in Kmečko zadrugo Sevnica.

14 novih dreves v grajskem gozdu

Tematska pot je zasnovana tako, da obiskovalca v spremstvu strokovno usposobljenega vodiča popelje po grajskem gozdu in grajskem parku, pri čemer spoznava gozd, njegovo biotsko raznovrstnost in uporabno vrednost v vseh okvirjih. Poleg pogostih drevesnih vrst v gozdu raste tudi nekaj redkejših primerkov. Vse drevesne vrste so predstavljene kot živa drevesa v gozdu ter tudi na zanimiv in interaktiven način s pomočjo interpretacijske točke "Deblak".

Grajski gozd v Sevnici

Zbrane na dogodku sta najprej pozdravila idejni vodja tematske poti in sodelavec Zavoda za gozdove Jože Prah in direktorica zavoda KŠTM Mojca Pernovšek. Svoje poglede na hojo in preživljanje prostega časa v naravi je predstavila Mojca Makovec Haložan, mag. turizma, iz Zadruge za razvoj podeželja. Doc. dr. Matjaž Čater iz Gozdarskega inštituta Slovenije pa je predstavil nekaj aktualnih gozdarskih vsebin.

Zasaditev mladih dreves

Sledila je zasaditev plodonosnih in medovitih mladih dreves v grajskem gozdu, pri čemer so pomagali sevniški župan Srečko Ocvirk, krški podžupan Vlado Grahovac, direktor Kmečke zadruge Sevnica Borut Florjančič, direktorica KŠTM Mojca Pernovšek s sodelavci, direktorica Centra za podjetništvo in turizem Krško Kristina Ogorevc Račič s sodelavci, Miloš Brinovec iz Zavoda za gozdove Slovenije s sodelavci, ravnateljice in ravnatelj sevniških osnovnih šol Vesna Vidic Jeraj, Zvonka Mrgole, Marija Brce, Mirjana Jelančič in mag. Vincenc Frece, predstavnica Zavoda RS za varstvo narave Tanja Košar Starič in drugi.

"Gozdni telefon"

Po končani zasaditvi so se pod vodstvom Jožeta Praha zbrani odpravili po tematski poti Gozd je kultura, na kateri je potekala tudi premierna predstavitev nove interpretacijske točke "Gozdni telefon".

Občina Sevnica

sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja