Skip to main content
V Posavju 14.7° C Sobota, 1. oktober 2022
07.07.2020
21:26
Gasilci združili moči
Foto: Doroteja Jazbec, Katja Čeč
Nad območjem ribiškega doma v Radečah se je valil gost, črn dim. Ogenj je zajel osebno vozilo, a pred tem so gasilci PGD Radeče in PGD Sevnica uspeli iz avtomobila rešiti tri ponesrečence.

Sevniški in radeški gasilci združili moči

RADEČE Situacija k sreči ni bila splet dogodkov, ki bi se odvili zaradi nastale nesreče, ampak operativna vaja, pri kateri je operativna ekipa PGD Radeče zahvaljujoč izkušenim stanovskim tovarišem iz PGD Sevnica pridobila nekaj dragocenih nasvetov.

Kljub temu, da PGD Radeče po trenutno veljavnem načrtu alarmiranja v primerih nesreč v cestnem prometu na območju občine Radeče ni aktivirana, pa je poveljstvo radeških gasilcev vseeno mnenja, da znanja ni nikoli preveč in kar koli se uporabnega ali dodatnega naučimo, nam lahko le koristi pri našem delu. Prav tako se kaj hitro lahko pripeti kakšen dogodek večjih razsežnosti in z ozirom, da radeška občina meji na sevniško, je strokovno skupno delo dobrodošlo.

Po zboru na hipotetičnem kraju dogodka ob 9.00 so se devetim gasilcem in dvema gasilkama iz PGD Radeče s hitrim tehničnim reševalnim vozilom pridružili še štirje operativci PGD Sevnica, ki je prostovoljno gasilsko društvo s poklicnim jedrom in zadnjih trinajst let nosi naziv gasilska enota širšega pomena in kot taki pristojni za izvajanje posredovanj v primeru  prometnih nesreč, nesreč z nevarnimi snovmi ter nesreč na in iz vode.

Zato smo v radeškem društvu njihovo pripravljenost medsebojno sodelovati zagrabili z obema rokama in tekom današnje triurne vaje pridobili marsikatero uporabno informacijo s teoretičnega in predvsem praktičnega vidika. Na vaji sta bila prisotna oba poveljnika, Rok Štirn (PGD Sevnica) in Janez Sonc (PGD Radeče).

Fotogalerija (Foto: Doroteja Jazbec, PGD Radeče):

Po hipotetično zastavljenih intervencijah smo po uspešni stabilizaciji vozila najprej preizkusili ukrep izvlačenje ponesrečenca po principu hitrega iznosa, kar pride v poštev le v primerih, ko se vozilo znajde na železniških tirih, gori ali pa grozi druga nevarnost, zaradi katere je potrebno poškodovanca v najhitrejšem možnem času spraviti iz vozila. V drugem primeru je sledila situacija, po kateri je bilo nemogoče dostopati do ponesrečenca v vlogi voznika preko katerikoli vrat in je bilo tako potrebno tehnično reševanje z uporabo hidravličnih škarij, s katerimi je posamezen gasilec prerezal pločevino avtomobila.

Za namen tretjega primera smo avtomobil iz normalnega stanja, pri katerem se pnevmatike dotikajo tal, prevrnili v bočni položaj. Znova je bila v vozilu poškodovana voznica in s posebnim namenskim orodjem je bilo potrebno izrezati avtomobilska stekla, nato pa znova "skozi tunel" - iz prtljažnega dela vozila izvleči ponesrečenko, ob kateri je bil ves čas od začetka t.i. rezanja operativni gasilec.

Ko je bil avtomobil prerezan z vseh mogočih strani in smo vsi radeški operativni gasilci preizkusili, na kakšen način ravnati s hidravličnimi škarjami, so vozilo zajeli ognjeni zublji.

Pogasila sta ga dva gasilca, vendar pa je rdeči petelin čez čas znova izbruhnil pod pokrovom motorja. Vnovič je sledilo gašenje, tokrat z lahko peno in na koncu še hlajenje razgrete pločevine (ta je znašala po podatkih termokamere kar 450 stopinj).

Po zaključenem gašenju na Hotemežu je sledilo pospravljanje uporabljene gasilske opreme obeh sodelujočih enot, zavarovanje najožjega območja vaje in sklepni del v prostorih PGD Radeče. V gasilskem domu seveda ni manjkala zaslužena malica in analiza delovanja radeške operativne ekipe, katero so sevniški kolegi spremljali in delno že sproti, delno pa na ob koncu podali svoja opažanja, v katerih segmentih je PGD Radeče dobro usposobljeno, kje pa bi bilo dobro še kaj strokovnega postoriti v smeri izboljšav.

Z vajo, pri kateri so nam preko uporabe njihove opreme in orodja, kolegialno priskočili na pomoč člani PGD Sevnica, smo se radeški gasilci dodatno podučili konkretno na področju tehničnega reševanja. Upamo, da bomo omenjeno znanje uporabljali čim več na vajah, v praksi pa da le-to ne bo potrebno.

D.J., PGD Radeče

radeče
sevnica
pgd radeče
pgd sevnica
fotogalerija

Pridružite se nam