Skip to main content
Petek, 1. marec 2024
09.08.2019
19:13
Foto: ePosavje.com
Po uspešni lansko letni kolesarski turneji »Bubka bar Tour od Triglava do Vardara«, ko sta Silvo Šitnik in Peter Furlan v 10 dneh prekolesarila 1500 km, sta si letos zadala nov cilj.

Prekolesariti želiva 3300 km ob reki Donavi, takoj za Volgo drugi najdaljši evropski reki. Štartala bova v Schwarzwaldu na jugozahodu Nemčije, na kar nas čaka 3300 km dolga pot proti vzhodu, do izliva v severnem delu Črnega morja.

Izvirni del Donave tvorita dva potoka, Breg in Brigach. Izvir potoka Breg na nadmorski višini 1078 m je uraden izvir Donave, v kraju Furtwangen. Tu bova v soboto, 10. avgusta, zjutraj štartala na našo novo misijo. Na kolesarski poti bova prečkala 10 držav, čakajo nas Nemčija, Avstrija, Slovaška, Madžarska, Hrvaška, Srbija, Bolgarija, Romunija, Moldavija in Ukrajina. Za cilj sva si zadala, da dnevno prevoziva 150 -170 km, da bi celotno potovanje trajalo od 20 do 25 dni.

Na poti nas čaka skupno 25.000 metrov vzponov in približno toliko spustov. Potujeva sama, vso oprema za kampiranje, rezervne dele in priročno kuhinjo, voziva s sabo na kolesih.

Donava ima s svojimi tokom skozi osrčje Evrope osrednji zgodovinski, gospodarski in kulturni pomen za srednje in vzhodno evropske narode.

Namen kolesarjenja je spoznavati nove pokrajine in ljudi ter širiti dobro voljo in pozitivno energijo skozi osrčje Evrope.

Silvo Šitnik in Peter Furlan

brežice

Pridružite se nam