Skip to main content
Sobota, 30. september 2023
29.04.2020
13:06
Šivajo maske in se dobivajo na Zoomu
Foto: M. Krušić
Članice Društva upokojencev Senovo šivajo maske in se dobivajo na Zoomu. Kako poteka delo njihove bralne sekcije? Več v spodnjem zapisu.

Viber, Zoom meeting in senovski upokojenci

Uf, kako nas je stresla razglasitev vseh teh zapor in prepovedi. Naše misli so bile zbegane, kar umolknili smo in se poskrili v svoje kotičke in vrtičke. Zatišje na začetku razglašene karantene ni dolgo trajalo, saj se je pokazalo precej novih možnosti za povezovanje, srečevanje in izmenjavo mnenj preko različnih aplikacij.

Najprej je preko aplikacije Viber stekla akcija šivanja mask. Nekdanje senovske šivilje iz Lisce so prijazno ponudile svoje znanje, dobrotniki so prinesli blago, potrebno je bilo le še oprati, zlikati in deliti. Nemalo presenečeno in nadvse hvaležno so sokrajani sprejemali maske pred trgovino Mercator, saj sicer ne bi mogli vstopiti. Še nekaj jih imamo na voljo, če potrebujete, se obrnite na Marijo.

Hkrati smo ugotovili, da Bralni krožek s svojimi ponedeljkovimi srečanji prav tako lahko nadaljuje z delom, ne le to – svoj krog sodelujočih lahko širi, saj aplikacija Zoom meeting omogoča neomejeno število prisotnih. Tako se ob ponedeljkih redno srečujemo in izmenjamo mnenja o prebranih delih, svetujemo, komentiramo in načrtujemo. In odločili smo se, da mednarodni dan knjige (23. april) obeležimo času primerno. Zbralo se nas je kar enajst in še nekaj vnukinj in vnukov je bilo zraven. Razpravljali smo o knjigi v kriznem času, ali se je spremenila pot in odnos do nje, kaj ji prerokujemo. Ugotovili smo, da nas Valvasorjeva knjižnica lepo oskrbuje s knjigami in nam ponuja možnost izposoje (le vračanje ni mogoče), zato krize s knjigami nismo čutili. Ugotovili smo tudi, da imamo doma veliko neprebranih knjig, ki so v tem času prišle »na vrsto«.

Knjiga kot taka je stara že mnogo stoletij in prepričani smo, da je pred njo še dolga in zanimiva pot, da pa bo imela vedno več alternativnih tekmic kot so npr. e-knjige.

Tekst: Milka Butkovič, DU Senovo
Foto: M.Krušič

krško
koronavirus

Pridružite se nam

Poglejte tudi