Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
29.04.2021
10:15
Foto:Pixabay
Precepljenost je še vedno nizka, čeprav je cepivo že tretje leto brezplačno za odrasle, ki bodo letos stari 49 let in za otroke, ki bodo letos dopolnili tri leta

Majhni, a nevarni

Klopi živijo pretežno v mešanih gozdovih, visoki travi, gozdni podrasti, najdemo jih pa lahko tudi v parku sredi mesta. Živijo na nadmorski višini do 600 m, čeprav jih je moč najti tudi vse do nadmorske višine 1.100 m. Najbolj aktivni so maja, junija in septembra. Pri temperaturi pod 5 °C mirujejo, prezimijo pa pri temperaturah do 0 °C. Niso ljubitelji sonca.

Vboda klopa človek ne čuti, saj klopova slina vsebuje snovi, ki mesto vboda omrtvijo. Klop na gostitelju poišče mesto, kjer so žile tik pod površino kože. Pri ljudeh je to največkrat na notranji strani kolena, pod pazduhami ali v dimljah.

Številke primerov vse višje

Na inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so lani zabeležili skoraj podvojene prijave števila obolenj z lymsko boreliozo kot leto prej. Več je bilo  tudi primerov klopnega meningoencefalitisa (porast skoraj za 69%), ki pa ga lahko preprečimo s cepljenjem. To je že tretje leto za določene skupine ljudi in otroke brezplačno.

Kako preprečimo ugriz klopa?

Na NIJZ-ju svetujejo, naj se na sprehodih in izletih v naravo pred klopi zaščitimo z oblačili, pri katerih je čim več kože pokrite (dolge hlače, dolgi rokavi, zaprta obutev). Oblačila naj bodo svetle barve, da klopa na njih laže opazimo. Namažemo se z repelentom, ki odganja klope. Po vrnitvi iz narave natančno pregledamo telo, se oprhamo in umijemo glavo. Oblačila dobro skrtačimo, če so pralna, jih operemo.

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice

Novice iz Posavja