Skip to main content
V Posavju 8.2° C Ponedeljek, 22. 2024
31.03.2021
13:55
Krško, 2021
Foto: arhiv ePosavje
Slovenija se znova zapira. Gibanje bo znova omejeno na regije, na prostem bodo obvezne maske. Iz Ljubljane obljubljajo, da bodo v četrtek uveljavljeni ukrepi res veljali le do 11. aprila.

Slovenija se znova zapira

Gibanje bo znova omejeno na regije, obvezne maske na prostem

KRŠKO S prvim aprilom bo delovala le kritična infrastruktura ter trgovine in storitve. Ponovno se zapirajo šole, razen za otroke s posebnimi potrebami, za vrtčevske otroke in otroke prvih treh razredov osnovne šole bo zagotovljeno le nujno varstvo. Gibanje bo omejeno na regije, zunaj bodo spet obvezne maske.

Enajstdnevna zaustavitev javnega življenja

Vlada je v nedeljo sprejela predlog strokovne skupine s tem enajstdnevno popolno zaustavitev javnega življenja. "Ukrepi so potrebni iz več razlogov, prvič zato, da bo naše zdravstvo zmoglo, in zato, da zaščitimo vsa življenja," je po seji vlade dejal zdravstveni minister Janez Poklukar. Predsednik vlade Janez Janša je v izjavi za javnost povedal, da so ocenili, da so v bitki s časom. "Tempo cepljenja, ki se sicer pospešuje, zagotavlja, da bomo tisto stopnjo precepljenosti, ki resno pomaga pri zaustavljanju epidemije, dosegli v juniju."

Terase se zapirajo po 24 dneh

S četrtkom se tako zapirajo gostinski lokali, nekatere trgovine in storitvene dejavnosti. Odprte bodo ostale prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, prodajalne z medicinskimi pripomočki, vrtnarije, drevesnice, cvetličarne in program vrt in kmetijstvo v prodajalnah, kmetijske prodajalne, tržnice, pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil in obutve, je povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Trafike, lekarne, bencinski servisi, pošte, ...

Odprte bodo tudi trafike, lekarne, bencinski servisi, pošte, servisne delavnice, dovoljeno bo delovanje dostavnih služb, izvajanje dimnikarskih storitev, gradbenih del na nenaseljenih gradbiščih, dovoljen bo osebni prevzem hrane.

Gostinci mešanih občutkov ob vnovičnem zapiranju teras

Posavski gostinci, ki so pred tremi tedni odprli svoje terase in vrtove, bodo znova primorani zapreti svoja vrata. "Neprijetna zadeva, ki jo žal moramo sprejeti," nam je povedala lastnica Kavarne Žagar v središču Brežic Renata Žagar. Tadeja Brumen iz brežiške picerije Santa Lucia meni, da je zaprtje gostinskih lokalov nepotrebno. "Držimo se vseh ukrepov, gostje se držijo, kar jim naročimo – štirje za eno mizo, med mizami je tri metre razdalje. Nepotrebno." "Mislim, da je prav, da se virus ne bi preveč širil," pa meni ena od gostij lokala.

Šole zaprte, pouk na daljavo

Kako bo z varstvo otrok staršev iz kritične infrastrukture?

Šole bodo znova zaprte, organiziran bo pouk na daljavo. Skladno z okrožnico ministrstva bodo v tem času zagotavljali nujno varstvo samo otrokom, katerih starši delajo v kritični infrastrukturi, pojasnjuje ravnateljica Osnovne šole Jurija Dalmatina Krško Valentina Gerjevič. "Mi smo starše že obvestili. Starši morajo zagotoviti in prinesti potrdilo delodajalca, na podlagi tega bodo imeli učenci tudi varstvo v šoli." Zaenkrat večjega zanimanja za varstvo ni, dodaja ravnateljica. "Glede na izkušnje, ki pa jih imamo z mesecem februarjem, ko smo v šoli imeli kar nekaj otrok v varstvu, pričakujemo, da bo zagotovo nekaj otrok pri nas v šoli."

Osnovnošolki s krške šole: "Po eni strani fajn, po drugi pa ne"

Učenci so se dela na daljavo privadili, a so njihovi občutki o ponovnem zaprtju šole mešani. "Po eni strani mi je 'fajn', ker lahko dlje spim, po drugi strani pa ne, ker ne vidim prijateljev," pravi Leja s krške osnovne šole, ki dodaja, da nekatere moti tudi to, da na daljavo ne dobijo zadostne razlage učne snovi. Ria je podobnega mnenja. "Meni bo bolje kot v šoli, ker lahko dlje spim in počasneje delam za šolo. Lažje pišem in tudi lažje se učim."

Policijska ura ostaja med 22. uro zvečer in 5. uro zjutraj

Zaprte bodo tudi knjižnice, muzeji in galerije

Zapirajo se tudi knjižnice, muzeji in galerije, prav tako pa ne bodo dovoljeni verski obredi v cerkvah. Policijska ura ostaja med 22. in 5. uro, od 1. aprila pa bo gibanje po državi dovoljeno le med statističnimi regijami, z eno izjemo.

Gibanja med regijami ni več, izjema le velikonočna nedelja

"Izjema je, da se na samo veliko noč, torej v nedeljo, dovoljuje prehajanje med statističnimi regijami za obiske najožjih sorodnikov," je po seji vlade povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Na pobudo svetovalne skupine so sprejeli tudi odlok, s katerim ponovno uvajajo nošenje mask na javnih prostorih. Zaprtje države naj bi torej trajalo do 11. aprila, z 12. pa naj bi se vrnili k vladnemu semaforju za sproščanje ukrepov.

(eP)

koronavirus
krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
radeče

Pridružite se nam