Skip to main content
V Posavju 5.1° C Sreda, 7. december 2022
26.03.2022
12:51
Slovenski dan možganov
Foto: freepik.com
Leta 2016 je parlament Republike Slovenije sredo v tretjem tednu marca proglasil za nacionalni dan možganov.

Kako vzdrževati zdrave možgane?

Pobuda za to je nastala s strani SiNAPSE – Slovenskega društva za nevroznanost in Slovenskega sveta za možgane. Tako nam lahko da ta dan prijazen opomin, da premislimo o pomenu naših možganov in predvsem o tem, kako poskrbeti za vseživljenjsko zdravje le teh.

Človeški možgani so kompleksen organ živčnega sistema, sestavljen iz približno 100 milijard živčnih celic. Predstavljajo približno 2 % človekove telesne teže, porabijo pa kar 20 % vsega kisika. V našem telesu nadzorujejo vitalne funkcije, spanje, sproščanje hormonov, gibanje, govor, pomnjenje, čustvovanje in vse funkcije povezane s čutili. Njihova naloga je konstantno prejemanje in oddajanje informacij, ki jih človek potrebuje za normalno delovanje telesa.

Kako vzdrževati zdrave možgane?

1. Zaposlitev možganov

Bolj kot uporabljamo možgane, močnejši postajajo – poveča se njihova storilnost. V njih se tvorijo nove povezave, ki omogočajo boljše in hitrejše delovanje njih samih. Za preprečevanje propadanja možganskih celic je smiselno branje, reševanje miselnih iger, reševanje križank ipd.

2. Zdrava prehrana

Za ustrezno delovanje potrebujejo možgani zadostno količino ogljikovih hidratov (polnovredna žita, stročnice, kaše, riž), omega3 maščobne kisline (orehi, mandlji, bučna semena, losos), beljakovine (mlečni izdelki, pusto meso, ribe) ter vitamine in minerale.

3. Zadosten vnos vode

Približno tri četrtine možganov predstavlja voda. Za boljši spomin in druge mentalne sposobnosti je torej zelo pomembno, da so zadostno hidrirani.

4. Gibanje

Gibanje vpliva na tvorbo novih možganskih celic. Pri telesni dejavnosti kisik lažje pride do delov možganov, ki so odgovorni za pomnjenje in spomin. Primerna je katerakoli oblika aerobne vadbe v kombinaciji s treningom moči in tudi hoja. V svoj trening pa lahko vključite tudi vaje, pri katerih se morajo možgani še bolj vključiti (npr. ponavljanje poštevanke med izvedbo vaje ipd.).

5. Spanje

Spanje telesu zagotovi vsakodnevno regeneracijo, zato je vsaj sedem ur spanja na dan minimum, ki ga možgani potrebujejo za normalno delovanje. Kadar ljudem primanjkuje spanca, se to kaže v zmanjšanju njihovih kognitivnih sposobnosti, koncentracije in govornih ter komunikacijskih sposobnosti.

Z malimi koraki in spremembami v svojem življenju lahko vsak posameznik naredi nekaj dobrega za svoje splošno zdravje in zdravje svojih možganov. Pomembno je, da smo pripravljeni vsakodnevno storiti nekaj za boljše telesno in duševno počutje. Pri tem vam lahko ponudimo pomoč tudi v zdravstveno vzgojnem centru Krško, kjer se lahko brezplačno udeležite številnih delavnic za krepitev zdravja. Lahko nas kontaktirate na naslov zvc@zd-krsko.si ali nas pokličete na telefonsko številko 07 488 02 69 / 051 633 501.

Zdravstveno vzgojni center
Zdravstveni dom Krško

zdravstveni dom krško

Pridružite se nam