Skip to main content
V Posavju 1.4° C Nedelja, 23. januar 2022
13.02.2020
08:12
Na pobudo PGD Radeče je na sončno nedeljsko jutro karavana pohodnikov krenila na 3. pohod po Andrejevi poti, z izhodiščem v centru Radeč in ciljno točko na Svinjskem rtu.

Pohod po Andrejevi poti so udeležence spremljali sončni žarki

Rekreativno druženje smo tudi letos izvedli z mislimi in v duhu spomina na Andreja Čeča, ki je bil prizadeven član več društev: gasilskega, planinskega, radioamaterskega ter domače zveze šoferjev in avtomehanikov, pa tudi med sevniškimi vinogradniki je bil aktiven in reden darovalec krvi.

Po zboru v radeškem gasilskem domu in dobrodošlici s pecivom, kavo in aperitivom, je zbrane nagovoril predsednik PGD Radeče, Luka Suzić, ki se je zahvalil vsem za ohranjanje te tradicije in izrazil zadovoljstvo, da nas prvič v treh letih spremljajo sončni žarki na poti.

Nekaj besed pa je povedal tudi župan Občine Radeče Tomaž Režun, ki je udeležence pohoda prišel pozdravit v družbi podžupana Janeza Prešička. Zatem pa smo pohodniki vzeli pot pod noge in se povzpeli navkreber, posebej zagnani so bili otroci, med katerimi so bili dečki vso pot na čelu pohodniške kolone.

Nekje na polovici poti nas je prijazno postregla še Mojca Sirk, predsednica Turističnega društva Radeče, in člani njene družine.

Po slabi uri zmerne hoje smo se na ciljni točki, Svinjskem rtu (497 m.n.v.), ki je bila tudi Andrejeva priljubljena domača pohodniška destinacija, nekoliko zadržali na, s soncem obsijani in že malce vetrovni ciljni točki, nato pa smo tretje druženje skupnemu prijatelju v spomin ovekovečili pred fotografskim objektivom in pri koči radeških radioamaterjev prisluhnili še kratkemu nagovoru Braneta Zorca.

Nazaj grede smo se ustavili v Prnovšah, kjer so tudi letošnje leto domači izkazali podporo in pomoč ideji glede pohoda ter poskrbeli za okrepčilo z obloženimi kruhki, pecivom in pijačo. Za pogostitev in izkazano gostoljubje velja tudi letos zahvala Tatjani, Katji in Mihi Čeč ter Saši in Boštjanu Ravnikar, ki so se posebej potrudili, da smo se pohodniki znova počutili domače v Čečevi zidanici.

Pohoda se je ob prvi izvedbi leta 2018 udeležilo 42, lani pa 46 pohodnikov - tokrat se je število še nekoliko povečalo, kajti skupno 54 posameznikov predvsem iz gasilskih, šoferskih in planinskih vrst s samimi lepimi spomini dobrosrčnega Andreja ohranjamo živega, četudi je domače in prijatelje mnogo prezgodaj in nepričakovano zapustil.

Najmlajšo udeleženko Oto, ki bo čez nekaj dni upihnila prvo svečko, je oprtano na ramena na Svinsjki rt ponesel njen oče, najstarejši udeleženec pa je tudi letos dolgoletni gasilec, s svojimi 75 leti že veteran, Valentin (Zdravko) Martinčič.

Doroteja Jazbec

radeče
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja