Skip to main content
Ponedeljek, 15. april 2024
09.03.2022
14:04
Stavka v Brežicah, 9. marec 2022
Foto: ePosavje.com
V sredo, 9. marca, zaposleni v slovenskih izobraževalnih ustanovah - od vrtcev, šol do fakultet, sodelujejo v splošni stavki vzgoje in izobraževanja. Bili smo pred Osnovno šolo v Brežicah.

Stavka zaposlenih v vzgoju in izobraževanju

BREŽICE Zaposleni v vzgoji in izobraževanju v sredo, 9. marca, stavkajo, da bi izrazili nestrinjanje z neprimernim odnosom Vlade Republike Slovenije do področja vzgoje in izobraževanja ter neustreznim vrednotenjem dela, ki ga opravljajo zaposleni v šolstvu.

Zakaj stavka?

Kot so ob najavi stavke zapisali v glavnem stavkovnem odboru Sindikata vzgoje in izobraževanja (SVIZ), "je izobraževanje v državi, kot je Slovenija, ki drugih izrazitih primerjalnih prednosti nima – odločilno za našo prihodnost, zato ne bomo dopustili, da bi se dosežena visoka kakovost šolstva pri nas poslabšala in da se ne bi v prihodnje še izboljševala." Po njihovem imajo ključno vlogo pri zagotavljanju odličnega delovanja šol v njih zaposleni – "učiteljice in učitelji, drugi strokovni delavci in delavke, administrativno-tehnični in računovodski delavci in delavke, pomočnice in pomočniki ravnateljev ter ravnateljice in ravnatelji, vendar Vlada Republike Slovenije njihovega pomembnega, odgovornega in zahtevnega dela ne vrednoti ustrezno."

"Odnos vlade je skrajno nekorekten in nedopusten do nas učiteljev"

"Opozarjamo na odnos vlade, ki je skrajno nekorekten, nedopusten do nas učiteljev, ki trdimo, da smo v tem času korone resnično maksimalno upoštevali vsa navodila in delali v dobro znanja in seveda otrok, da zmanjšamo njihove socialne stiske, ki so se pojavljale. Mislim, da smo učitelji in šole tisti, ki so ohranjali pouk," nam je pred brežiško šolo povedala sindikalna zaupnica na OŠ Brežice Dušanka Bulut. Kot dodaja, "je bilo naše delo nadpovprečno, s strani ministrstva nismo imeli veliko pomoči... Država nas je prezrla v tem, videli so vse ostale strukture v družbi, ki so se času prilagodili, nas so pa vzeli kot samoumevno, da je to naše delo. Želimo, da dobimo del tega kolača."

"Smo segment v družbi, ki bi morali biti bolj spoštovani. In nismo več."

Druga stvar, da so stopili v ta čas, pa je država sama pripomogla, pravi sogovornica. Ob tem je pripomnila, da so se vladajoči ukvarjali s plačami drugih skupin, plače v vojski in policiji pa so dvignili mimo javne razprave. Temu sicer ne nasprotujejo, si pa želijo enakopravnejšega položaja. "Smo segment v družbi, ki bi morali biti bolj spoštovani. In nismo več."

SVIZ: Vlada ni zagotovila primerno visokih sredstev za plačilo povečanih delovnih obremenitev in tveganj

Po besedah predstavnikov SVIZ-a so predstavniki vlade povsem prezrli, da so prav zaposleni v vzgoji in izobraževanju v razmerah širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 zagotavljali, da so šole ostale odprte, in Vlada Republike Slovenije kljub številnim pozivom sindikata ni zagotovila primerno visokih sredstev za plačilo povečanih delovnih obremenitev in ovrednotenje tveganj za zdravje v času epidemije covida-19.

"Skrajno sredstvo, ki ga še imamo na voljo"

Stavkajoči pravijo, da je to skrajno sredstvo, "ki ga še imamo na voljo, da bi izrazili nestrinjanje z nesprejemljivim odnosom slovenske vlade do vzgoje in izobraževanja in zaposlenih v teh dejavnostih ter dosegli, da se Vlada Republike Slovenije začne o naših upravičenih zahtevah vsaj pogajati." Sindikati so popoldne obili vabilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport za pogovor, ki naj bi bil naslednji torek.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Stavka v Brežicah

Po Sloveniji stavka več kot 40.000 zaposlenih v vrtcih, šolah in fakultetah ter drugih izobraževalnih ustanovah. V Brežicah so zaposleni pred osrednjo osnovno šolo v občini na plakatih izpostavili več parol - Spoštujte delo učitelja. Pošteno delo = poštena plača. Dovolj krivic - pravično plačilo za različna in pomembna dela v VIZ (vzgoji in izobraževanju, op.p.). Zanemarjajo znanje = Manipulirajo in nas poneumljajo. Učitelji smo! Kaj je pa vaša supermoč? To so le nekatera gesla s plakatov v Brežicah. Kot tudi "Poučevanje je umetnost, le spoštovanje do nje se je izgubilo."

brežice
krško
sevnica
šole v posavju
video
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja