Skip to main content
V Posavju -0.4° C Petek, 28. januar 2022
21.10.2019
09:49
Eno takšnih obeležij na ribniku v Brestanici, Foto: arhiv ePosavje
Policijsko veteransko društvo Sever Posavje je v petek na domačiji Pirc na Oštrcu v kostanjeviški občini odkrilo spominsko obeležje.

Na domačiji Pirčevih na Oštrcu

OŠTRC Na domačiji Pirčevih so v letih 1990 in 1991 hranili orožje, strelivo in drugo opremo, ki so jo takratni organi za notranje zadeve hranili pri zaupanja vrednih državljanih. Za hrambo orožja, streliva ter opreme pri občanih se je takratno vodstvo slovenskih organov za notranje zadeve odločilo po neuspešnem poskusu razorožitve slovenske Teritorialne obrambe in s tem zavarovalo orožje, katerega so uporabili pri zaščiti demokratičnih procesov v Sloveniji in vojni.

Ne želijo, da pride v pozabo

V Policijskem veteranskem združenju Sever ne željo, da pride v pozabo pogumno in častno ravnanje posameznic in posameznikov, ki so prejeli v hrambo strelivo, orožje in tudi druga materialno tehnična sredstva, s katerimi so bili takrat oboroženi pripadniki organov za notranje zadeve. 

Spominska obeležja kot zahvala in spomin

Tako so se policijska veteranska združenja po Sloveniji odločila, da na objektih hraniteljev orožja postavijo spominska obeležja, ki pričajo o pogumnem ravnanju posameznic in posameznikov v procesih osamosvajanja Slovenije. Na območju takratne Uprave za notranje zadeve Krško je zabeleženih 26 objektov s tajnimi skladišči orožja, na 17 objektih spominska obeležja že stojijo.

(bš)

kostanjevica na krki
policija

Pridružite se nam