Skip to main content
Sobota, 9. december 2023
13.11.2020
13:03
Brežice, 13. november 2020
Foto: arhiv ePosavje
Iz Zdravstvenega doma Brežice imajo za vse občane več sporočil o delovanju njihovega doma in zdravnikov v teh dneh.

Pred obiskom se najavite pri osebnem zdravniku

Uporabite tudi elektronske kontake

BREŽICE Iz Zdravstvenega doma Brežice tako obiskovalce prosijo, da pred obiskom pokličejo v ambulanto izbranega osebnega zdravnika, v primeru odsotnosti bodo po telefonu dobili številko nadomestnega zdravnika. Ob tem sporočajo, da so vsi kontakti ambulant in dejavnosti objavljeni na njihovi spletni strani. "Zaradi velikega števila klicev in posledično zasedenih telefonskih zvez svetujemo, da se uporabniki elektronske pošte na ambulante naslovite elektronsko pošto," dodajajo.

Osebe, ki prebolevajo COVID-19

Za osebe, ki trenutno prebolevajo bolezen Covid - 19, velja obvestilo, da "bolezen večinoma poteka z blažjimi prehladnimi znaki - kašelj, glavobol, bolečine v mišicah, povišana telesna temperatura. Pomembno je, da ob pojavu teh znakov nemudoma ostanete doma in pokličete svojega osebnega zdravnika, ki vam bo dal nadaljnja navodila. Če imate v času prebolevanja občutek, da se hitro zadihate (že pri hoji po stanovanju), je potrebno takoj poklicati izbranega osebnega zdravnika ali urgentno službo v Urgentnem centru Brežice na številko 07- 4998 - 250."

Z znaki obolenja, pri katerih okužba ni bila potrjena

Osebe z znaki obolenja dihal, pri katerih okužba ni bila potrjena, naj ob prvih znakih prehlada - kot so kašelj, povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah, glavobol, ostanejo v domačem okolju in naj omejijo kontakte z drugimi osebami. "O svojem stanju obvestite izbranega osebnega zdravnika, ki bo presodil ali potrebujete odvzem brisa na Covid - 19 in vam dal nadaljnja navodila," pravijo v Zdravstvenem domu Brežice.

Delo ambulant in dispanzerjev

Vse ambulantne splošne in družinske medicinske delujejo v dopoldanskem času

V času epidemije in trenutne epidemiološke situacije v Zdravstvenem domu Brežice vse ambulante splošne oz. družinske medicine ter šolski in otroški dispanzerji delujejo v dopoldanskem času. Izven tega časa, to je po 14. uri, pokličite urgentno službo v Urgentni center Brežice na telefonsko številko 07-4998-250, v nujnih življenjsko ogrožajočih primerih pa pokličite številko 112.

Kdo je visoko rizičen tesni kontakt?

Osebe, ki so bile v stiku s potrjeno osebo, naj, tako v Zdravstvenem domu Brežice, ostanejo doma ter svojemu delodajalcu javijo da je bila v tveganem stiku s potrjeno okuženo osebo. Potrebno je pridobiti potrdilo o karanteni na domu, navodila so objavljena na spletni strani NIJZ.

In kako naj se obnašajo? Ostanite doma

Kot visoko rizičen tesni kontakt se smatrajo osebe, "ki bivajo v skupnem gospodinjstvu z bolnikom s Covid - 19, zadrževanje na razdalji manj kot 2 metra več kot 15 minut, drug fizični stik ali stik z izločki bolnika (rokovanje, objemanje, uporaba skupnih predmetov), bivanje v zaprtem prostoru več kot 15 min (skupno gospodinjstvo, pisarna, čakalnica v zdravstveni ustanovi,…), druženje (skupna malica, druženje pri isti mizi), potovanje v istem prevoznem sredstvu na razdalji manj kot 2 metra."

Brežice, dom upokojencev, november 2020

"Osebni zdravnik ni pristojen za izdajanje karantenskih odločb"

Bolniški list izdaja izbrani osebni zdravnik, in sicer osebam, ki zaradi bolezni ne morejo opravljati svojega dela. Osebam, ki so bile v stiku s potrjeno okuženo osebo, bo izrečen ukrep karantene s strani NIJZ. Karantena je ukrep omejevanja stikov z drugimi za določen čas desetih dni, z namenom opazovanja, ali se bodo pri (zdravi) osebi razvili bolezenski znaki. "Zaposlene osebe svojemu delodajalcu javijo, da so bile v stiku z okuženo osebo. Za potrdilo o prestajanju karantene na domu zaprosijo na spletni strani NIJZ in kot pravijo v Brežicah, osebni zdravnik ni pristojen za izdajanje karantenskih odločb.

Kako je z jemanjem samoplačniških brisov?

Kot še sporočajo, so vse osebe, ki nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja in jih na odvzem brisa ne napoti izbrani osebni zdravnik v skladu s trenutno veljavnimi kriteriji za odvzem, samoplačniki.

Samoplačniki posredujejo kontaktne podatke (ime in priimek, naslov bivališča, kontaktno telefonsko številko in naslov elektronske pošte) na elektronski naslov info@zd-brezice.si in tajnistvo@zd-brezice.si, da jim lahko posredujejo predračun za odvzem brisa. "Po plačilu predračuna, jim uslužbenci ambulante COVID-19 sporočijo datum in uro odvzema brisa. Cena odvzema brisa, laboratorijske obdelave brisa in izvida v slovenskem in angleškem jeziku je 102,82 evrov," dodajajo v Brežicah.

(bš)

brežice
koronavirus

Pridružite se nam