Skip to main content
V Posavju 2° C Torek, 28. marec 2023
26.08.2022
20:31
Foto: ePosavje.com
Na Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto spremljajo dozorevanje grozdja na območju našega vinorodnega okoliša. Kot pravijo v drugem poročilu, kaže na zmerno dozorevanje grozdja.

"Zmerna hitrost dozorevanja"

NOVO MESTO V Bizeljsko-sremiškem vinorodnem okolišu so za drugo vzorčenje dozorevanja grozdja vzeli 28 vzorcev na območju Sremiča, Sromlj, Podvrha, Janeževe gorce, Zdole in tudi Orešja. Rezultati vzorčenja kažejo na zmerno hitrost dozorevanja. "Vsebnost sladkorja se je zvišala v povprečju za cca. 4°Oe glede na prejšnji teden, vsebnost skupnih kislin se je v povprečju znižala za 2,2 g/L (predvsem na račun jabolčne kisline), pH vrednost se je povišala v povprečju za 0,14," dodajajo.

S trgatvijo ne hitite

Tako ugotavljajo, da tehnološka dozorelost grozdja še ni dosežena, zato s trgatvijo ne hitite. "Skupne kisline so še visoke in pH vrednosti nizke, kar predstavlja dobro izhodišče za nadaljnje dozorevanje grozdja. Glede na podatke iz zgornje tabele svetujemo, da se s trgatvijo zgodnjih sort še počaka do naslednjega vzorčenja," še sporočajo.

Glede na lego vinograda za pridelavo penin trgatev dveh sort

V odvisnosti od lege, zdravstvenega stanja grozdja ter vremenske napovedi svetujejo, da se za pridelavo penečega vina lahko začne trgatev sorte chardonnay in modri pinot. "Ob tem naj opozorimo, da je potrebno spremljati dozorevanje grozdja v svojem vinogradu (sladkorna stopnja, skupne kisline, zdravstveno stanje), saj so rezultati opravljenih meritev merodajni le za vzorčene vinograde in jih ne smemo vzeti na splošno," opozarjajo.

krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
radeče
vinogradništvo

Pridružite se nam

Poglejte tudi