Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
12.09.2019
13:42
Foto: ePosavje.com
Na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Novo mesto nadaljujejo s spremljanjem dozorevanja grozdja, njihove objave spremljamo tudi na spletnem mestu ePosavje.com.

"Nekoliko upočasnjeno dozorevanje grozdja"

Bodite pozorni na začetek gnitja

Kot pravijo v sporočilu, podatki tretjega tedna spremljanja dozorevanja grozdja letnika 2019 kažejo na nekoliko upočasnjeno dozorevanje grozdja v primerjavi s prejšnjim tednom. Dozorevanje pripisujejo dežju in nižjim temperaturam. "Vsebnost sladkorja se je zvišala v povprečju za cca. 3°Oe glede na prejšnji teden, vsebnost skupnih kislin se je v povprečju znižala za 1,1 g/L, pH vrednost se je povišala v povprečju za 0,07," dodajajo v sporočilu.

Portugalka, modri pinot in sivi pinot

Informacije iz terena, glede zdravstvenega stanja grozdja določenih sort, kažejo na začetek gnitja, na kar morate biti pozorni. Glede na podatke iz vzorčenja in v odvisnosti od lege, zdravstvenega stanja grozdja ter vremenske napovedi svetujejo, da se lahko začne trgatev sort kot je portugalka, modri pinot in sivi pinot.

Odvisno od lege in morebitne neugodne vremenske napovedi trgatve tudi nekaterih drugih sort

"Odvisno od lege, morebiti neugodne vremenske napovedi, predvsem pa zdravstvenega stanja grozdja tudi trgatev in podbiranje sort chardonnay, sauvignon, kerner, rumeni muškat in traminec. Pri ostalih sortah se naj s trgatvijo še počaka, razen če to res zahteva hitro napredovanje gnilobe oz. propadanje grozdja. Pri tem naj opozorimo na upoštevanje karence morebitne zadnje uporabe botriticidov v vinogradu v izogib težavam s fermentacijo," dodajajo v sporočilu.

(bš)

vinogradništvo
posavje
krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Zadnje novice