Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
18.10.2019
11:55
Grafika: Ansat TV
Center za socialno delo Posavje je pripravil prireditev Srčni dan v Krškem, ki je bila namenjena uporabnikom in svojcem integrirane oskrbe v okviru projekta MOST in Pomoči na domu.

Priložnost za medgeneracijsko druženje

Srčni dan v Krškem

KRŠKO Srčni dan, kot so druženje poimenovali organizatorji, je bil v prvi vrsti namenjen uporabnikom in svojcem uporabnikov projekta MOST in Pomoči na domu, pa tudi vsem srčnim ljudem, ki se zavedajo pomembnosti pomoči in skrbi drug za drugega. Marina Novak Rabzelj, direktorica Centra za socialno delo Posavje, je povedala, "so v obliki medgeneracijskega druženja na obisk povabili vse uporabnike naših storitev - tako pomoči na domu, projekta MOST, njihove svojce, naše sodelavke in sodelavce in vse ljudi, ki si danes želijo več medgeneracijskega druženja. Z namenom, da pogledamo kaj moramo še narediti za izboljšanje kvalitete življenja v občini in da nekaj naredimo za svoje zdravje."

Projekt MOST

V Krškem teče od lanskega leta

Trg Matije Gubca so zavzele različne stojnice, ustvarjalna delavnica, preizkus fizične pripravljenosti in test vitalnih funkcij. Obiskovalcem so pripravili kulturni in glasbeni program, predstavili pa so tudi terapijo s konji in terapijo s psi. Projekt MOST v občini Krško teče od lanskega leta. Z njim skušajo povezati različne oblike socialnovarstvene in zdravstvene pomoči starejšim in drugim osebam v enotno mrežo. "Namen projekta je, da v treh pilotnih okoljih testiramo in preizkušamo različne nove storitve na terenu z namenom bolj celostnega pristopa uporabnikom na terenu. Sam projekt zajema populacijo 18+ in ne govorimo samo o starejših osebah, ampak o vseh, ki potrebujejo storitve dolgotrajne oskrbe," dodaja Carmen Rajer, vodja projekta MOST.

Pomoč na domu v občini Krško že od leta 1991

Na ta način so želeli nadgraditi enoto za pomoč na domu, ki v Krškem v okviru centra za socialno delo deluje od leta 1991 in je v okolju zelo dobro sprejeta. "Tako smo nadgradili to pomoč na domu, kjer nudimo socialno oskrbo, še s storitvami tehnikov zdravstene nege, ki so vmesni člen med patronažno službo in socialno oskrbovalko. Na terenu delajo tiste storitve, ki jih doslej ni nihče in zaradi katerih so morali kasneje v institucionalno varstvo," dodaja sogovornica.

Fotogalerija (Foto: Ansat TV):

Storitve so še nadgradili

Tako s tem omogočajo ljudem daljše bivanje doma in poleg tega so nadgradili te storitve s kadrom diplomirane delovne terapevtke, fizioterapevta, socialne delavke in kineziologa, ki po dolgotrajnem bivanju v bolnišnici ali zdravilišču pomagajo ljudem doma, da se prilagodijo novim omejitvam zaradi posledic dolgotrajnih boleznih, kroničnih obolenj ali poškodb.

Projekt MOST

Odobren do junija 2020

Trenutno je v občinah Krško in Kostanjevica na Krki 194 uporabnikov pomoči na domu in v občini Krško nekaj čez 100 uporabnikov projekta MOST. Carmen Rajer, vodja projekta MOST, pove, da je projekt omejen na občino Krško. "Naša želja je, da se na dolgi rok sprejme Zakon o dolgotrajni oskrbi. Vse te storitve, ki jih zdaj testiramo, je testiranje nadaljnih rešitev, ki bi se v kasnejšem času reševale tudi z Zakonom o dolgotrajni oskrbi," dodaja sogovornica.

Želijo si, da bi projekt postal trajen

Pilotni projekt MOST, ki je vreden milijon 700 tisoč evrov, je odobren za dve leti in bo trajal le še do junija 2020, vendar si na Centru za socialno delo Posavje želijo, da bi postal trajen.

Ansat TV

krško
posavski tednik
ansat tv
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi