Skip to main content
Petek, 12. april 2024
18.05.2022
09:13
Srečanje članov Združenja evropskih občin z jedrskim objektom
Foto: Mestna občina Krško
Po dveh letih premora zaradi epidemije so se predstavniki članic Združenja evropskih občin z jedrskim objektom (GMF) v teh dneh srečali v Krškem.

V Krškem so se srečali člani Združenja evropskih občin z jedrskim objektom

KRŠKO Predstavnikom iz Bolgarije, Španije, Švedske, Nizozemske, Madžarske in Slovaške je v torek Mestno občino Krško, ki je prav tako članica tega združenja, predstavil župan mag. Miran Stanko, nadaljevanje srečanja pa so posvetili jedrski energiji in ravnanju z jedrskimi odpadki v Sloveniji ter vključevanju deležnikov. O jedrski energiji in njeni vlogi v Sloveniji so spregovorili predsednik uprave NEK Stanislav Rožman, poslovni direktor Gen energije Danijel Levičar in predsednik Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije dr. Tomaž Žagar.

Uvodoma sta goste pozdravila predsednica Združenja evropskih občin z jedrskim objektom Pia Almstrom s Švedske, ki je poudarila, da je vloga združenja v teh časih še posebej pomembna, ter predstavnik Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Shiu Horiguchi, ki je predstavil delo in cilje organizacije, ob tem pa napovedal srečanje predstavnikov lokalnih skupnosti z jedrskim objektom konec oktobra.

Fotogalerija (Foto: Mestna občina Krško):

O sedanjosti in prihodnosti

Predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško Stanislav Rožman je predstavil delovanje krške jedrske elektrarne, izzive in načrte, poudaril pomen jedrske energije za Slovenijo in izpostavil odnos z lokalno skupnostjo, ki temelji na obojestranski komunikaciji. Poslovni direktor GEN energije Danijel Levičar je predstavil delo in načrte slovenskega lastnika NEK s poudarkom na drugemu bloku JEK. Dr. Tomaž Žagar pa je gostom predstavil izzive na področju odlaganja in ravnanja z nizko- in srednjeradioaktivnimi odpadki.

Svet energije, ZEL-EN, Grad Rajhenburg

Srečanje so predstavniki evropskih občin nadaljevali z delavnicami na temo vključevanja deležnikov pri ravnanju z radioaktivnimi odpadki. Dan so zaključili z ogledom Sveta energije in razvojnega centra energetike ZEL-EN v Vrbini, že dan prej so si ogledali grad Rajhenburg.

Mestna občina Krško

krško
energetika
fotogalerija

Pridružite se nam