Skip to main content
Torek, 28. november 2023
06.09.2021
20:51
Evropski ministri na obisku v Posavju
Foto: ePosavje.com
V sklopu slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije po državi do konca leta poteka več srečanj ministrov članic unije. Eden takšnih bo v ponedeljkovem popoldnevu tudi v Krškem.

Kmetijski ministri v ponedeljek v Novem mestu in Krškem

KRŠKO V ponedeljek in torek bodo kmetijske ministrice in ministri članic Evropske unije na neformalnem srečanju v Sloveniji govorili tudi o krepitvi dialoga med urbanimi in ruralnimi območji, sporočajo iz sedeža slovenskega predsedovanja. "V zvezi s tem pa na iskanjem novih možnosti razvoja podeželja in njegove integracije v skupno kmetijsko politiko ter druge evropske politike," ob tem napoveduje slovenski minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek.

Novo mesto

Tako bodo ministri prvi dan srečanja na terenu pogledali primere dobrih praks. V ponedeljek bodo obiskali zavod Grm v Novem mestu, v sklopu katerega deluje Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija. Dijaki med drugim v laboratoriju opravljajo praktični del izobraževanja, raziskujejo in opravljajo različne vaje s področja sadjarstva, vinogradništva in živinoreje. 

Krško

Iz Novega mesta se bodo zapeljali po avtocesti južneje proti Hrvaški, v Krškem bodo obiskali podjetje Evrosad, kjer pridelujejo jabolka, hruške, breskve in jagode. 

Obisk v Krškem

Obisk v Krškem

Po medijskem programu neformalnega srečanja ministrov in ministric, objavljenem na spletnem mestu Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, bi morali med 12. in 14. uro, obiskati kmetijo Kukenberger. "Na kateri proizvajajo sir, z nedavno odprtimi prostori in manjšo trgovino (mladi kmet), predstavitev Združenja kmečkih sirarjev Slovenije, kosilo na kmetiji," je dopisanov programu. A jih je pot pred obiskom podjetja Evrosad, po medijskem programu od 15. ure naprej, ponesla še med krške vinograde.

 

Z obiska v Novem mestu

V Novem mestu so goste, tako je v imenu Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto sporočila dekanja Lea Marija Colarič - Jakše, "uvodoma pozdravili direktor Grma Novo mesto - centra biotehnike in turizma Tone Hrovat, župan Mestne občine Novo mesto mag. Gregor Macedoni in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije dr. Jože Podgoršek, v kulturnem programu pa so sodelovali dijaki in študentje Grma Novo mesto - centra biotehnike in turizma. Gostitelji so predstavili šolo, šolske programe, izobraževanje in se predvsem osredotočili na praktične vsebine, ki jih izvajajo na Medpodjetniškem izobraževalnem centru in kako poteka proces izobraževanja mladih kmetov v Sloveniji."

"Na stojnicah so se predstavili bivši dijaki in študentje Grma Novo mesto - centra biotehnike in turizma s svojimi produkti, ki jih pridelujejo ali izdelujejo na domačih kmetijah in tržijo v Sloveniji in izven nje. Grm Novo mesto je bila namreč prva slovenska kmetijska šola s slovenskim jezikom iz leta 1873, začeta na Slapu pri Vipavi, in leta 1886 preseljena na grad Grm v Novo mesto. Kranjski deželni zbor je takrat kupil grad Grm s hlevi in živino ter šolsko posestvo z 250 ha, kar ima Grm Novo mesto še danes. Letos torej praznujemo 135-letnico selitve šole, čez dve leti pa bomo praznovali 150-letnico ustanovitve matične šole na Slapu. Praznujemo tudi 60-letnico Srednje šole za gostinstvo in turizem ter 20-letnico višje strokovne šole," so še zapisali.

Fotogalerija (Foto: Visoka šola za upravljanje podeželja GRM Novo mesto):

Dijaki so gostom predstavili Kmetijsko šolo Grm in biotehniško gimnazijo, Srednjo šolo za gostinstvo in turizem, študentje pa Višjo strokovno šolo in Visoko šolo za upravljanje podeželja GRM Novo mesto, tako pedagoško kot tudi razvojno delo. Predstavili so tudi ponudbo Gostišča na Trgu, Hiše kulinarike in turizma, Podeželsko izobraževalnega centra, Učilne okusov ter Šolske zidanice. Med obiskom so si ogledali poskusna polja, živali, hleve, rastlinjake, silose, učno izdelovalni laboratorij, učne delavnice, različne poligone, kozolec, čebelnjak, vrt medovitih rastlin, sadovnjake, vinograde in druge dejavnosti v okviru Medpodjetniškega izobraževalnega centra.

Kot še pravijo v Nove mestu, so jim "posebej izpostavili vpetost zavoda v mednarodni prostor, predvsem preko različnih projektov in Erasmus+ programa, od Portugalske, Španije, do Skandinavije, od Velike Britanije in Irske do ruske Sibirije, pa do vseh držav bivše Jugoslavije. Goste so se seznanili tudi s turistično ponudbo in znamenitostmi Novega mesta in okolice, kar so jim predstavili animatorji Turistično informacijskega centra Novo mesto."

V torek na Brdu

Na Brdu pri Kranju bodo ministrice in ministri gostili komisarja za kmetijstvo Janusza Wojciechowskega, s katerim bodo govorili o vlogi podeželja v družbi in o izzivih, s katerimi se podeželje v tem procesu spoprijema. "Želimo si, da bi z razpravo prispevali k dolgoročni viziji za podeželjska območja do leta 2040, ki naj bi podala usmeritve za zmanjševanje ključnih vrzeli med urbanimi in ruralnimi območji. Te so digitalna povezljivost, izboljšanje prometnih povezav, dodatno vključevanje ruralnih območjih pri načrtovanju nadaljnjega razvoja mobilnosti v urbanih območjih, izboljšanje možnosti za izobraževanje vseh generacij in spolov, izboljšanje položaja žensk na podeželju, zagotavljanje možnosti raznovrstnih zaposlitev na podeželju in vzpodbujanje aktivnega sodelovanja ruralnih skupnosti v procesih odločanja," dodaja minister Podgoršek.

"Od vil do vilic"

"Slovensko predsedstvo si bo prizadevalo za doseganje teh ciljev s poudarkom na vzpodbujanju trajnostnih prehranskih verig ter digitalizaciji različnih vidikov podeželja, tudi preko reforme skupne kmetijske politike in strategije "od vil do vilic". Slovensko predsedstvo bo svoje napore usmerjalo tudi v izgradnjo in izboljšanje sistema kriznega upravljanja v Evropski uniji s preskrbo s hrano," je ob napovedi dogajanj v prvem septembrskem ponedeljku še povedal gostitelj tokratnega srečanja evropskih kmetijskih ministrov.

(bš, eP)

krško
politika

Pridružite se nam

Novice iz Posavja