Skip to main content
Torek, 5. december 2023
10.09.2020
09:52
Klopotec Društva vinogradnikov Sremič v Kostanjku
Foto: ePosavje.com
Sremiški vinogradniki so se pred začetkom trgatve zbrali ob že tradicionalnem postavljanju klopotca, ki so ga v letošnjem letu postavili deveto leto zapored. Tokrat pri članu društva v Kostanjku.

Društvo vinogradnikov Sremič letos praznuje 25-letnico delovanja

Postavitev društvenega klopotca kot uvod v trgatev

KOSTANJEK V Društvu vinogradnikov Sremič, ki v letošnjem letu obeležuje 25-letnico delovanja, so v slabem desetletju vzpostavili tradicijo postavljanja društvenega klopotca, s katero obujajo stare običaje ter hkrati obiskujejo kraje, ki spadajo v območje društva. Zaradi ukrepov, povezanih s koronavirusom, so dogodek tokrat izpeljali v nekoliko okrnjeni obliki. "Letos, glede tega koronavirusa vidite, da nas bo samo dobrih deset, ker se v večjem številu ne upamo narediti. Odločili smo se, da sam upravni odbor to postavi, tako da moramo dogodek obeležiti," nam je povedal predsednik društva Jože Kodela.

Pa klopotec še odganja ptice?

"Mislim, da so se ptice že navadile"

Kljub temu gre za družabni dogodek, ki se ga v društvu vedno znova veselijo. "Tudi potem, ko bomo postavili, bomo kakšen kozarček spili in kaj pojedli." To družabno funkcijo klopotec odigrava dobro, drugače pa je z njegovo vlogo preganjalca ptičev. "Mislim, da so se te ptice tako navadile, doma sem imel tudi manjši klopotec in vam povem, da je 20 metrov stran, ko je klopotec ropotal, so škorci zobali grozdje," dodajaj Kodela.

"Tradicija, ki jo je treba negovati"

A vendar gre za tradicijo, ki jo je treba negovati, dodaja Kodela. "Da imamo čim več dogodkov na leto, da se ljudje malo podružimo, ker situacija je takšna, da moramo vztrajati en z drugim, glede tudi na stanje, kar se dogaja v vinogradništvu, če se ne bomo vsaj družili, bomo tako pozabljeni."

Beležijo porast članov, trenutno jih je okoli 140

Sremiško društvo vinogradnikov v zadnjem obdobju beleži porast članstva, trenutno jih je okoli 140. Kodela, ki društvu predseduje že skoraj 20 let, je na to zelo ponosen. "V nekaterih društvih štejejo za člana moža in ženo, se pravi, da sta iz ene družine dva. Mi ne, mi imamo članstvo samo po enega iz družine, tako da dejansko, ko imamo dogodke se nas zbere čez sto ljudi," pove Kodela.

"Združevanje za višjo kakovost vina"

Župan Miran Stanko ob tem dodaja, "da imamo v krški občini preko 300 različnih društev, ne gre samo za vinogradnike ampak tudi druge dejavnosti. V bistvu gre za prostočasno druženje občanov, s skupnim interesom in vinogradništvo je v teh naših krajih doma - tako na levem, kot desnem delu Save in to združevanje pomeni predvsem neko strokovno izobraževanje pa marsikaj drugega, ima končni rezultat višjo kakovost vina in dejansko je prepoznan po teh blagovnih znamk vina iz naših krajev." Postavitev klopotca je sicer prvi družabni dogodek Društva vinogradnikov Sremič pred začetkom trgatev, ki se bodo v letošnjem letu začele konec septembra.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(eP)

video
posavski tednik
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja