Skip to main content
V Posavju -3° C Torek, 31. januar 2023
29.10.2020
09:57
Trubarjev dom na Loki pri Zidanem Mostu
Foto: arhiv ePosavje
Stanje v Trubarjevem domu v Loki pri Zidanem Mostu je po besedah direktorja Roberta Potočnika še vedno zelo resno, a se kažejo tudi znaki umirjanja in izboljševanja razmer.

Pri 57 stanovalcih ponovljeno testiranje ni pokazalo okužbe

Sicer so potrdili še tri nove okužbe

SEVNICA Od sobote, 24. oktobra, so rezultati analiz brisov do srede, 28. oktobra prinesli tri dodatne okužene stanovalce, ki so jih takoj po prejemu rezultatov namestili v rdečo cono. Pri 57 stanovalcih pa tudi ponovljeno testiranje okužbe ni potrdilo.

Od sobote je umrlo 13 stanovalcev

Kot pravi direktor doma Robert Potočnik, je pri okuženih stanovalcih v zadnjih dneh nastalo več primerov resnejših potekov bolezni in napotitev v bolnišnico. Žal je od sobote umrlo še 13 stanovalcev, ki so bili okuženi s covidom-19. "Naši upi glede morebitnih pozitivnih učinkov dodajanja vitamina D stanovalcem se doslej na žalost niso izkazali za utemeljene, ravno tako ne upanje, da je virus od pomladi morda mutiral v manj smrtonosno različico. Posebej težko sprejemamo nenadna poslabšanja zdravstvenega stanja pri nekaterih stanovalcih, ki niso imeli zelo veliko pridruženih bolezni in rizičnih dejavnikov razen starosti. Pri večini umrlih pa je seveda smrt nastopila zaradi zapleta njihovih osnovnih bolezni v kombinaciji s covidom-19," dodaja direktor.

Trubarjev dom v Loki pri Zidanem Mostu

Kadrovsko stisko rešujejo na različne načine

V delovni proces se je vrnilo 7 sodelavk

V domu se še vedno soočajo z izjemnim pomanjkanjem osebja zaradi okužb in posledično izpada iz delovnega procesa. "V zadnjih dneh je že prišlo nekaj kadrovske pomoči iz drugih domov starejših in zdravstvenih domov, v sredo je začelo z delom tudi 5 študentov zdravstvene nege in medicine. Imamo še pomoč prostovoljcev, zaposlili bomo še nekaj novih sodelavcev in študentov, hkrati pa se počasi že vračajo na delo naši zaposleni, pri katerih je okužba izzvenela," dodaja direktor.

V sredo so imeli 107 okuženih stanovalcev in 36 okuženih zaposlenih

Ob trenutnem številu 107 okuženih stanovalcev je do srede okužba izzvenela pri 17 stanovalcih, med zaposlenimi so imeli v sredo še 36 okuženih, v delovni proces se je že vrnilo 7 sodelavk.

"Gre za izjemno nevaren virus, ki lahko privede do zelo hudih posledic"

Do konca tedna pričakujejo, da bo do 40 stanovalcev bolezen premagalo

"Gre za izjemno nevaren virus, ki lahko privede do zelo hudih posledic. Zato bi izkoristil priložnost in apeliral na vse, da spoštujemo priporočene zaščitne ukrepe, s tem pa damo našemu zdravstvu možnost oskrbeti vsakega izmed nas ali naših dragih, ko in če bo potreboval kakršno koli nujno zdravniško pomoč. Žal bo tudi v prihodnjih dneh in tednih nekaj stanovalcev izgubilo boj s to boleznijo, vendar jih bo do konca tedna nekje od 30 do 40 bolezen tudi premagalo. Hkrati se bo nazaj na delo vrnilo okrog 10 dodatnih ozdravelih zaposlenih. Še vedno pa se okužba tako pri stanovalcih kot tudi zaposlenih odraža v zelo različnih oblikah, kar pomeni, da jih velik del covid-19 prestane z zelo blagimi simptomi ali celo povsem brez njih," je sporočil direktor.

Stanovalci si želijo povratka v svoje sobe

Stanovalci z blagimi simptomi ali brez njih se po Potočnikovih besedah počutijo dobro, si pa seveda želijo povratka v svoje sobe in normalizacije življenja v domu. To jim bodo skušali omogočiti takoj, ko bo to mogoče, zaradi še vedno izjemno težke situacije v domu pa tako stanovalce kot tudi njihove svojce prosijo za potrpljenje.

Risbice vzpobude in zahvale

Med stanovalci so bile lepo sprejete risbice otrok iz Podružnične osnovne šole Loka, ki so vsakemu izmed stanovalcev namenili svojo, zaposlenim pa tablo s sporočili spodbude in zahvale. Tudi otroci iz Osnovne šole Sava Kladnika Sevnica so v Loko pri Zidanem Mostu poslali spodbudna sporočila in knjigico risbic.

(eP)

sevnica
koronavirus

Pridružite se nam