Skip to main content
V Posavju 7.1° C Sreda, 7. december 2022
30.10.2019
12:46
Miran Stanko in Dušan Dornik o osnutku proračunov za 2020 in 2021
Na oktobrski seji krškega občinskega sveta so med drugim obravnavali tudi osnutka proračunov za naslednji dve leti. Kaj sta ob tem povedala župan Miran Stanko in svetnik SMC Dušan Dornik?

O osnutku proračunov v občini Krško za naslednji dve leti

Stanko: "Pri sestavi proračunov smo imeli kar velike težave"

Krški župan Miran Stanko ob osnutku proračunov za leti 2020 in 2012 pravi, da so imeli pri sestavih teh proračunov kar velike težave. "Želje in potrebe različnih oddelkov in krajanov so zelo obsežne, tako da nam je v proračunu za leto 2020 manjkalo 10 milijonov evrov, za 2021 pa celih 11 milijonov evrov. A smo proračun uspeli uskladiti," ob tem pove župan.

V 2020 predvidenih 41,5 milijona evrov odhodkov

Po sprejetih osnutkih proračuna za naslednji dve leti naj bi za leto 2020 na prihodkovni strani proračun znašal 39,2 milijona evrov, na odhodkovni pa 41,5 milijona. "Lahko rečem, da je ta proračun precej investicijsko naravnan, ima približno za 17 milijonov evrov investicij v letu 2020 in 16 milijonov evrov investicij za leto 2021," še dodaja Stanko.

Knjižnica Krško in Vrtec na Senovem največja

Med projekti, ki bodo najbolj obremenili občinski proračun je projekt izgradnje nove knjižnice v Krškem, "s 5,5 milijona evrov je narastel na 7,3 milijona evrov. Kar pomeni kar precejšnjo povečanje in seveda dodatno obremenitev proračuna. Po drugi strani pa imamo med projekti tudi izgradnjo vrtca na Senovem, ki bo znašal nekje 3,2 milijona evrov. Ta dva projekta sta že kar precejšnja, še vedno pa v obnovo cestnega omrežja vlagamo sredstva v višini cca 9 milijonov evrov."

Dornik: "Proračun je uravnotežen, a se nekateri projekti premikajo v prihodnost

Kateri projekti? "Bazen"

Dušan Dornik, občinski svetnik iz stranke SMC, pravi, "da je proračun uravnotežen, vendar pa se nekateri projekti, ki jih vladajoča SLS izpostavlja v svojem programu, premikajo v prihodnost." Na tem mestu je izpostavil predvsem krški bazen. "Nekatere ceste niso dane v osnutek kot projektne in prioritetne, da bi jih bilo mogoče že danes urediti. So pa določeni novi projekti - izpostava novega peš mostu, ki pa ga mislim, da ga samo Krško trenutno ne potrebuje in da so tu druge prioritete, ki jih mora občina postoriti."

"Bazen se umika v leto 2022"

Dornik je žalosten zaradi bazena. "Bazen se umika v leto 2022, spet tik pred volitvami. Mogoče bi dali večji poudarek tudi na nova stanovanja, ki jih potrebuje občina Krško. Tega ni v proračunu. Predlog že imamo pripravljen, da se ta stanovanja enkrat začnejo graditi, ker jih primanjkuje."

Bazen ali pešmost? "Treba je upoštevati novonastale okoliščine - most Podbočje"

Na vprašanje, ali bi prednost moral dobiti bazen ali pešmost v Krškem, Dornik odgovarja, da bi dal prednost bazenu. "Seveda je treba upoštevati novonastale okoliščine. Gre za most v Podbočju, res je državen, a bi morala s pomočjo k problemu pristopiti tudi občina. Tudi bazen bi lahko malo počakal, da bi se ta most v Podbočju uredil. Kasneje pa v prvi vrsti seveda bazen."

(bš)

krško
video
posavski tednik
ansat tv

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja