Skip to main content
Sreda, 17. april 2024
11.11.2021
08:56
Stanko, Šiško, mestna občina Krško
Grafika: ePosavje.com
Krški župan Miran Stanko o podelitvi statusa mestne občine in 10. novembru 2021 pravi, da je to zgodovinski dan.

"Odpira se nam možnost nadaljnjega razvoja, ki bo dosti bolj pospešen"

KRŠKO Poslanci so s 65 glasovi za in 11 glasovi proti podprli predlog sprememb Zakona o lokalni samoupravi in občini Krško podelili status mestne občine. Župan občine Krško Miran Stanko je bil po odločitvi poslancev presenečen nad takšnim rezultatom in seveda zadovoljen, da se je tako končalo. "Pot je bila precej dolga. Od leta 2005 in dvema prejšnjima poskusoma. Mislim, da je bila tu odločilna podpora vseh svetniških skupin v občinskem svetu, enotna podpora občinskega sveta, kjer so uvideli prednosti, ki bi jih s tem imeli. Predvsem pa se nam s tem odpira možnost nadaljnjega razvoja, ki bo dosti bolj pospešen, kot je bil do sedaj."

Zgodovinski dan

"To je zgodovinski dan. Če se neka pot, ki se je začela pred toliko leta, konča s takšnim uspehom, je to zgodovinski dan. S tem bomo imeli odprto pot za naprej," o sredi, 10. novembru, pravi krški župan.

"To je dosežek Posavja"

"Kot je bilo v razpravi rečeno, so določene prednosti, ki jih imajo mestne občine. Mogoče nekoliko drugačnega in hitrejšega razvoja. Vidimo tudi izziv, ki ga s tem dobimo. Moramo dokončati postopek združevanja mesta Krško, vseh primestnih naselij v mesto Krško. S tem bomo formalno dobili nekaj tisoč prebivalcev več. Pa seveda tudi gospodarski razvoj, ki je ključen za nadaljevanje in obstoj vsakega mesta, vsake občine," dodaja Stanko.

Regija Posavje je želja vseh posavskih občin

To je dosežek Posavja, pripomne. In opozori, da so to v razpravah povedali tudi nekateri razpravljalci. "S tem dobi Posavje jedro, okoli katerega lahko govorimo in gradimo regijo Posavje. Regija Posavje je želja vseh posavskih občin in s tem, ko se je danes s tem glasovanjem zgodila ta zadeva, se odpira možnost, da se župani vsedemo, dogovorimo in pogovorimo kako naprej, kako bi gradili inštitucije, ki sodijo v pokrajino in upam, da bo ta pot uspešna."

Mestna občina Krško

Na naše vprašanje, ali bo prišlo tudi do večjih sprememb, župan odgovarja, da se bodo spremenili nazivi - ne bo več občina, ampak mestna občina. "To pomeni tudi določene spremembe v nekaterih formalnih zadevah. Sprememb v smislu občinske uprave ne vidim potrebe in vsaj v tem trenutku ne bo prihajalo do sprememb," zaključi Stanko.

"Zmagali smo"

Predlagatelj Dušan Šiško (SNS) je v Državnem zboru zadovoljno in vesel povedal, da jim je uspelo. Ob nekaj neprespanih zadnjih nočeh dodaja, da je priložnost za uspeh prepoznal ob vloženi pobudi na občinskem svetu. "Ko smo na občinskem svetu sprejeli pobudo, da bi šli v postopek za mestno občino, sem rekel, da je to dobra stvar. Takoj, ko me je župan poklical, sem sprejel zadevo in ni mi bilo žal. Res sem vesel, da so mi stali ob strani moji kolegi Tomaž Lisec, Matjaž Han, tudi Srečku Ocvirku se moram zahvaliti in županu, ker smo to res delali skupaj. Vpeti je bilo treba veliko moči, tudi ozadja in ... Ne bom vam povedal, kaj se je vse dogajalo, ampak konec koncev, zmagali smo, imamo mestno občino."

"Zdaj bomo lahko delali še z večjim veseljem"

Šiško je bil presenečen nad glasovanjem. "Rekel sem, da potrebujemo samo glas več in to je tisto, kar bo pripeljalo do mestne občine. To je zgodovinski dan. Bila sta dva poskusa, takrat sploh niso prišli do parlamenta, zdaj sva pa z županom prišla in v Državni svet, na odbor in sem notri. Res sem vesel, da nam je ratalo in zdaj bomo še z večjim veseljem lahko delali in dokazali, da ti glasovi o mestni občini niso bili zastonj dani, kot so bili nekateri kritiki."

(bš, eP)

krško
mestna občina
video
politika

Pridružite se nam