Skip to main content
Četrtek, 29. februar 2024
19.11.2021
08:03
Protipoplavna zaščita, Kostanjevica na Krki, svetniki
Grafika: ePosavje.com
V torek so se na redni seji sestali člani kostanjeviškega občinskega sveta. Ena od osrednjih točk je bila protipoplavna zaščita. Svetniki so podprli župana, v petek zdaj sestanek s civilno iniciativo.

Protipoplavna zaščita Kostanjevice na Krki

KOSTANJEVICA NA KRKI Občinski svet je podprl predlo župana Ladka Petretiča, da nadaljujejo s predstavljenim projektom protipoplavne zaščite Kostanjevice na Krki. Na vprašanje, kaj ta podpora pomeni, Petretič odgovarja, da ima zaupanje svojih svetnikov. "Osem glasov je bilo za, ena je bila zadržana, en je bil pa proti. Tak razplet sem tudi pričakoval in točno to se je zgodilo. Projekt gre naprej. Ne bom rekel v kakšni obliki. Danes sem poudaril, da nisem hidrolog, nisem gradbenik, po stroki sem strojnik in nimam pojma o poplavni varnosti. Tako kot vsi ostali, nekako s kmečko logiko razmišljam o možnih izboljšavah, vendar, kot sem že tukaj povedal, so predlogi, ki jih predlaga civilna iniciativa, predlogi, ki sem jih sam dajal vsem tem strokovnjakom pred desetimi leti, kaj bi mi naredili, da bi izboljšali poplavno varnost."

Kostanjeviški župan Ladko Petretič

"Na silo pa res ne bomo delali"

Petretič je spomnil na nedavno predstavitev rešitev v gradu. "Dokazovali so nam z matematičnimi izračuni, da to ne vzdrži. Kako naprej? Mi smo danes morali to narediti, da smo sploh lahko sogovornik proti državi, v nasprotnem bi lahko jutri samo sporočili v Ljubljano, da je s projektom konec. Tega si pa ne želim. Nekako je treba priti do kompromisa. V skrajnem primeru, tako kot je danes dejal eden od svetnikov, poveljnik civilne zaščite, na silo pa res ne bomo delali."

S civilno iniciativo v petek ob 9. uri

V petek se bodo sestali s predstavniki civilne iniciative, ki se s predlagano rešitvijo postavitve premičnih zagatnic ne strinjajo in opozarjajo, da bi te kostanjeviški otok spremenile v bazen. "V petek ob devetih imamo dogovorjeno srečanje s civilno iniciativo, z Direkcijo Republike Slovenije za vode, s projektanti, ki so to projektirali in celo z Zavodom za varstvo kulturne dediščine, kajti smatramo, da, če ne bomo rešili poplavne varnosti, tudi kulturne dediščine ne bomo rešili, ker je nemogoče rešiti," pravi Petretič.

Protipoplavna rešitev Kostanjevice na Krki

"Treba bo biti taktičen, a ne na način, ko so oni"

"Poglejte same naše cerkve, poglejte naš grad, ki ga mislimo obnavljati – če tukaj ne najdemo nekih rešitev za poplavno varnost, je škoda iti v petmilijonsko investicijo obnove objekta. To je moje razmišljanje in mislim, da imam prav. Rekli ste, da je to samo idejna zasnova. A se bo dalo potem še kaj pogajati okrog projekta? Kako se pogajati? Treba bo biti taktičen, a ne na način, kot so oni (civilna iniciativa, op. p.) začeli, sem tudi tukaj povedal," dodaja Petretič.

"Cele noči praktično ne spim zaradi tega"

Župan je nato nadaljeval, "da se to ne kliče novinarjev in dela zdraho. Prej se je treba dogovoriti in potem poklicati novinarje in objavite, kaj so se dogovorili. Ne, da oni kličejo – POP TV, 24 ur, me nadlegujejo, da cele noči praktično ne spim zaradi tega. Tega ne potrebujem, nikakor ne. Takih stvari kot župan, pa tudi, če ne bi bil župan, ne bom odobraval. Neke pritiske na nekoga, tega ne bom nikoli dovolil."

Pogovor z dr. Andrejem Smrekarjem

Kakšni so glavni očitki vaše iniciative?

Mislim, da je predvsem ta sklep prejudiciral kakršne koli razgovore, ker se postavlja vprašanje o smiselnosti predstavitev in debat po tem, ko so stvari odločene. Tukaj gre za sistemsko rešitev, ki je problematična in kako bo zdaj občina prepričevala ljudi, da pristanejo na sodelovanje, bo velika umetnost in potrebno bo veliko časa.

Kaj vas najbolj moti? Rešitve niso bile pravočasno predstavljene, ali kaj?

Prvič je način komunikacije. Ne izključujem na koncu izvedbe, izpeljane iz priloženih rešitev, ampak bi bilo treba vzporedno peljati komunikacijo, hkrati me pa zelo čudi, da je popolnoma nemogoče kakršen koli regulacijski ukrep v strugi Krke izpeljati – kadarkoli govorimo o sonaravnih ukrepih, se tega ne da. Tukaj ni računa in v teh projektih, ki jih je Direkcija za vode pripravila, imamo projekt orjaškega zadrževalnika v Krakovskem gozdu, ki je ocenjen na dvesto milijonov, ampak več ali manj rešuje vprašanje spodnjega porečja Krke v celoti. Ta rešitev naj bi rešila samo otok in zemljišča, neposredno ob Krki, je pa vprašanje, koliko bo ta sistem mogoče izdelati, da bo zares učinkovit, ker če bomo vodo imeli zadaj za pregradami, s tem ne bomo naredili nič.

Župan vas v petek vabi na sestanek. Kaj si obetate?

Tam lahko pričakujemo strokovne utemeljitve teh projektov. Jaz imam pomislek o izhodišču projektiranja, ki se je opiralo na neke druge zahteve in to so zahteve, ki so povezane s savskimi elektrarnami. Gladina Save je pomemben faktor, ker je med izlivom in Kostanjevico le tri metre višinske razlike in ko Sava preveč naraste, voda iz Krke ne odteka. To je bil poglaviten problem v poplavah v letih 2010 in 2014, ker se je voda zadrževala veliko dalj časa kot običajno.

(bš, eP)

kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Novice iz Posavja