Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
16.10.2019
12:36
Dan odprtih vrat, Ozara Brežice
Grafika: ePosavje
Ob 10. oktobru, svetovnem dnevu duševnega zdravja so v brežiški enoti Ozare pripravili dan odprtih vrat s kulturnim programom in razstavo izdelkov.

Svetovni dan duševnega zdravja

BREŽICE Ozara Slovenija je nevladna humanitarna organizacija, ki ponuja različne oblike pomoči in podpore ljudem v stiski in s težavami v duševnem zdravju. Njihova enota deluje tudi v Brežicah s Pisarno za informiranje in svetovanje ter z Dnevnim centrom. "Dan obeležujemo kot svetovni dan duševnega zdravja, ki je vedno priložnost, da opredelimo naše delo in aktivnosti skozi tekoče leto ter opozorimo na tematiko, s katero se srečujemo," dodaja Ana Ferk, strokovna sodelavka v Dnevnem centru Brežice.

"Letos smo prekolesarili 744 kilometrov, kar je za nas velik uspeh"

V brežiški enoti so dan odprtih vrat poimenovali Kolesarimo za duševno zdravje. Pred dvema mesecema so se namreč priključili akciji Prekolesarimo svet, s katero so obeležili svetovni dan samomora in ki se je v teh dneh zaključila. "To je tudi priložnost za svečano oznanitev, da smo na Ozari letos prekolesarili 744 kilometrov, kar je za nas zelo velik uspeh," dodaja sogovornica.

Posvetili so se tudi pohodništvu

Sleherna duševna motnja namreč vedno okrni voljo in je za njihove člane vsakršna aktivnost, ki vključuje telesno gibanje, precejšnji izziv. Sicer pa so se letos posvetili tudi pohodništvu, a to seveda še zdaleč niso vse aktivnosti, ki jih počnejo v Ozari.

Fotogalerija (Foto: Ansat TV):

Stigma, povezana z duševnimi motnjami, je manjša - a še vedno precej prisotna

V Posavju predstavlja pereč problem čezmerno pitje alkohola, velik je porast predvsem zlorabe alkohola in prepovedanih substanc, pri mlajši populaciji pa zaznavajo veliko primerov odvisnosti od virtualnega sveta. Stigma, povezana z duševnimi motnjami, je manjša, poudarja Ferkova, a še vedno precej prisotna. "Predvsem se srečujemo s težavami pri vključevanju v delovna okolja, kjer imajo naši člani kar velike težave," dodaja sogovornica.

V Ozari se zato trudijo svojim uporabnikom ponuditi storitve, ki bi jih opolnomočile in jim pomagale pri ponovnem vključevanju v okolje, v katerem bivajo.

Ansat TV

brežice
posavje
posavski tednik
ansat tv
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja