Skip to main content
V Posavju 32.2° C Sreda, 28. julij 2021
22.03.2021
19:26
Svetovni dan voda 2021
Foto: Kostak, d. d.
Na današnji dan, 22. marca, obeležujemo svetovni dan voda. Letos ta poteka pod sloganom Kaj ti pomeni voda? Delavnice so potekale tudi pri četrtošolcih na Osnovni šoli Leskovec pri Krškem.

Svetovni dan voda - 22. marec

KRŠKO Pred svetovnim dnevom voda so zaposleni v družbi Kostak, d. d., obiskali četrte razrede Osnovne šole Leskovec pri Krškem,s katerimi so izvedli naravoslovni dan na temo vode in varovanje okolja.

Štiri delavnice za učence OŠ Leskovec pri Krškem

Otrokom štirih oddelkov, treh iz matične šole in enemu iz podružnične šole v Velikem Podlogu, so skozi štiri delavnice predstavili kako poteka oskrba s pitno vodo in kako zagotavljamo kakovost pitne vode, predstavili so jim tudi kako ravnamo z odpadno vodo, kje se čisti in opisali proces čiščenja. Otroci so se seznanili, kako pravilno ločujemo odpadke in zakaj je to pomembno, izpeljali pa so tudi delavnico sajenja semen zelišč v kompost in se pogovorili, kako lahko doma izdelamo kompostnik.

Fotogalerija (Foto: Kostak, d. d.):

Otroci so obiskali tudi čistilno napravo

Otroci so tako v delavnicah sami ločevali odpadke, videli specialno komunalno vozilo za odvoz odpadkov, predstavili so jim model vodonosnika Krško-Brežiškega polja, s katerim so jim na razumljiv način predstavili način vnosa onesnaževal v podtalnico in vpliv na same vodne vire. "Otroci iz Velikega Podloga so si ogledali tudi čistilno napravo v domačem kraju. Učencem smo predvsem želeli predstaviti, od kod prihaja pitna voda, ki jo pijejo v svojih domovih in kje se potem čisti odpadna voda," so sporočili iz družbe Kostak, d. d.

Plakati na temo varovanja okolja in vodnih virov

Otroci so ob tem na temo varovanja okolja ter vodnih virov naredili tudi več plakatov, njihove izdelke si lahko pogledate v spodnji galeriji.

Razstava plakatov (Foto: Kostak, d. d.):

Svetovni dan voda

Svetovni dan voda je bil predlagan na Konferenci Združenih narodov o okolju leta 1992, obeležujemo pa ga od leta 1993. Namenjen je opozarjanju na omejenost in ogroženost naravnih vodnih virov. Različne organizacije Združenih narodov vsako leto na ta dan razglasijo temo, ki povzema najbolj aktualno problematiko v povezavi z vodami.

Vrednotenje vode so prikazali iz petih različnih vidikov:

  1. vrednotenje vodnih virov – naravni vodni viri in ekosistemi,
  2. vrednotenje vodne infrastrukture – skladiščenje, obdelava in oskrba,
  3. vrednotenje vodnih storitev – pitna voda, sanitarne in zdravstvene storitve,
  4. vrednotenje vode kot vira v proizvodnji in dejavnostih – prehrana in kmetijstvo, energetika in industrija, poslovanje in zaposlovanje,
  5. vrednotenje družbeno-kulturnih vidikov vode – rekreativni, kulturni in duhovni atributi.
Vzorci reka Krka, kopanje

Voda je vsemogočna, le ena kapljica lahko reši življenje, saj je vsakršno življenje na našem planetu odvisno od vode. S svojo mogočnostjo lahko premika gore in poslika svet s svojo lepoto. Ima tudi zelo pomembno vlogo pri normalnem delovanju našega telesa, saj predstavlja do 70 % telesne teže človeka. V telesu uravnava telesno temperaturo, oskrbuje celice s hranili in kisikom, odplavlja odpadne snovi in tudi varuje naše organe.

(Kostak, d. d., eP)

krško
fotogalerija
okolje

Pridružite se nam