Skip to main content
Ponedeljek, 29. maj 2023
23.04.2021
08:47
Dan Zemlje v vrtcu Plavček, Kostanjevica na Krki
Foto: Vrtec Plavček
22. aprila obeležujemo dan Zemlje z namenom, da bi razvijali zavest o varovanju okolja v času, ko se soočamo z okoljsko problematiko: onesnaženost zraka, klimatske spremembe in globalno segrevanje.

"Zemlja je kot lepa nevesta, ki za okras ne potrebuje draguljev, ki jih je obdelal človek, temveč je zadovoljna z zelenjem svojih travnikov, zlatim peskom svojih morskih obal in dragocenimi kamninami svojih planin." ( Kahlil Gibran)

Dan Zemlje v Vrtcu Plavček

KOSTANJEVICA NA KRKI V vrtcu Plavček Kostanjevica na Krki v oddelku Polžki smo si na ta dan ogledali kratko izobraževalno risanko z naslovom Lepši svet- Odpadki, nato pa se pogovorili o naših navadah ravnanja z odpadki. Vzgojiteljice že najmlajšim otrokom od vstopa v vrtec dalje privzgajamo ekološko usmerjene vrednote, tako se med našimi materiali za ustvarjanje večkrat znajdejo kartonski tulci, plastični pokrovčki, KEMS embalaža ipd. S tem otrokom pokažemo, kako lahko nek odpadek recikliramo in z njegovo večkratno uporabo pripomoremo k varovanju našega planeta. Na današnji dan pa smo naredili še korak dlje, saj smo v lončke od jogurta posejali semena buč, ki so bila pridobljena z ekološko pridelavo.

Fotogalerija (Foto: Vrtec Plavček Kostanjevica na Krki):

Otroci so imeli veliko priložnosti za raziskovanje lastnosti zemlje. Opazovali so sestavo in barvo zemlje, ugotavljali, kako prepustna je, jo tipali in vonjali. Nato so jo dali v lončke, kamor so posejali seme buče hokaido. Otroci so dobro vedeli, da je potrebno na koncu zemljo s semeni dobro zaliti, saj tudi doma sodelujejo pri sejanju na vrtovih. V ta namen smo v pokrovčke majhnih plastenk navrtali luknjice in dobili prave male zalivalke. Na koncu pa smo lončke postavili na okensko polico v igralnici in potrudili se bomo, da bomo vzgojiti močne sadike, ki jih bomo lahko kaj kmalu odnesli domov na svoje vrtičke.

Vrtec Plavček Kostanjevica na Krki

kostanjevica na krki
fotogalerija
šole v posavju

Pridružite se nam