Skip to main content
V Posavju 3.2° C Petek, 28. januar 2022
06.01.2021
15:47
Jelko Kacin, vladni govorec za COVID-19
Foto: arhiv ePosavje
Vladni govorec za COVID-19 Jelko Kacin je na dopoldanski novinarski konferenci razdelil Slovenijo. Na urbano in na podeželsko, mimogrede pa spustil še nekaj, po naše, kajl vsem veseljakom.

Vladni govorec za COVID-19 Jelko Kacin na novinarski konferenci

S poslušalci in gledalci je delil "osebno oceno"

KRŠKO Na dopoldanski novinarski konferenci je vladni govorec za COVID-19 Jelko Kacin s poslušalci in gledalci delil "osebno oceno, ki je posledica izmenjav z vsemi deležniki, s katerimi na funkciji, ki jo opravljam, ves čas sodelujem." Kacin pravi, da "prevladuje ocena, da trgovine zagotovo niso prispevale k tako velikemu porastu. Kajti v trgovinah, čeprav v posameznih trgovinah prihaja do incidentov, ljudje vendarle nosijo maske, skrbijo za razdalje. Trgovci skrbijo, da se njim ne bi zgodilo kaj slabega."

Zidanice, koline in...

"Problem je druženje, zasebno druženje, prijateljevanje. In to traja že kar nekaj časa. To se nam vleče od prvega novembra, takrat, ko so se začele zgodbe s pripravami na martinovanje. Dva vikenda so bile zidanice polne in še vedno se zidanice dajejo v najem. Ljudje se držijo čez teden, potem pa konec tedna v zidanicah nadoknadijo vse in potem imamo izbruhe s časovnim zamikom," je povedal vladni govorec. In nadaljeval... "Potem so sledile koline in nobene druge možne razlage ni, da gre za osebno družbenje, takrat ko ljudje mask ne uporabljajo."

"Slovenija se deli na urbano Slovenijo in na podeželsko Slovenijo"

"Na podeželju se maske nosijo bistveno manj kot pa v urbanih središčih"

Nato je nadaljeval. "Predvsem pa se Slovenija, oprostite, to bom povedal prvič - deli na urbano Slovenijo in na podeželsko Slovenijo. In na podeželju se maske nosijo bistveno manj kot pa v urbanih središčih. In zato se tam seveda, to zdaj potrjujejo tudi hitri testi, pojavlja bistveno, bistveno več okužb. Imamo občine z zelo majhnim številom prebivalstva, praviloma na podeželju, kjer imamo ogromen delež okužb. To se nam kaže vsak dan znova."

"Zmanjšanje življenja na minimum je edina pot naprej."

Vlada bo, tako Kacin, ocenila epidemiološko situacijo in sprejela odločitev o tem, kaj je mogoče sproščati in kaj ne. "Vsak od nas je tisti, ki mora prevzeti odgovornost za zamejitev tega virusa. Dosledno nošenje mask, vedno kot je to potrebno. Razdalja, zračenje prostorov, higiena rok in kašlja. To so tiste štiri ključne zadeve, ki jih moramo izvajati in jih bomo morali kljub cepljenju izvajati še kar nekaj mesecev. To je edino učinkovito orožje, ki ga moramo prvič, spoštovati, izvajati in skrbeti, da velja ne le na delovnem mestu in v trgovini, ampak tudi v zasebnem življenju. Zmanjšanje življenja na minimum je edina pot naprej."

Izsek dela novinarske konference:

Kacin: "Današnje številke niso najboljše"

"Današnje številke, ki govorijo o razmeram v posameznih statističnih regijah niso najboljše. Zadnji podatek, ki sem ga pogledal, govori, da imamo v Posavju že incidenco 2104 okužene na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh. To je 100 okuženih več, kot jih je imela Gorenjska v najslabšem primeru," je še povedal vladni govorec.

(bš)

koronavirus
krško
brežice
sevnica
video

Pridružite se nam