Skip to main content
V Posavju 7.1° C Sreda, 7. december 2022
02.12.2020
17:21
Foto: ePosavje.com
Mnogo je krajev po Sloveniji, kjer v adventnem času postavijo jaslice. V Krškem jih bodo sredi meseca. Bili smo pri Marku Kostanjšku v Sedlarjevem v občini Podčetrtek in pogledali, kako nastajajo.

Kako poteka izdelava krških jaslic?

Bili smo na obisku pri Marku Kostanjšku

KRŠKO "Izdeluje se hlevček, Jožef, Marija, Jezus v jaslih, dve ovci, kravica, osliček in potem bomo po potrebi izdelali še katero drugo figuro, ker jih je načeloma še več," pove Marko Kostanjšek, izdelovalec jaslic.

Figure minimalistične in proporcionalne

Hlevček je visok okoli 260 centimetrov in širok približno dva metra. "Nadstrešek je postavljen malo pod kotom, se pravi del, kjer je ograja in samo en del strehe, toliko da ne zakriva pogleda." Obenem pa daje videz samega hlevčka. Figure so minimalistične in proporcionalne. "Jožef ima višino približno meter in pol, Marija je visoka 110 cm, da gre v proporcijah."

Figure iz macesnovega lesa

"Macesnov les se zunaj dobro obnese"

Figure izdeluje iz macesnovega lesa, ki se zunaj dobro obnese. Les mora biti zračno suh, poudarja. "Suhi ne smejo biti za zunaj, ker bi razpokali ali pa ne bi bili v redu. Kose lesa sem razžagal približno na figure, zlepil skupaj, uporabil sem lepilo za zunaj, se pravi vodoodporno, da vzdrži zimo," dodaja Kostanjšek. Sledila je obdelava, v kateri figuro vriše in obrusi. "Naredim približno postavitev in potem vidim, ali je potrebno še kakšno stvar popraviti ali obrezati."

Od 20. decembra na ogled v starem Krškem

Jaslice, ki nastajajo v delavnici Marka Kostanjška, bodo od 20. decembra na ogled na Hočevarjevem trgu v Krškem.

(eP)

krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Poglejte tudi