Skip to main content
Nedelja, 14. april 2024
22.07.2020
15:00
Foto: ePosavje TV
Župan Občine Brežice Ivan Molan je na delovnem obisku gostil ministra za obrambo Mateja Tonina.

Glavna tema pogovora so bili projekti, sofinancirani s strani Ministrstva za obrambo, na podlagi sporazuma med ministrstvom in Občino Brežice, in pogodba o sofinanciranju investicij lokalne javne infrastrukture v letih 2019 in 2020.

Sredstva bodo namenjena infrastrukturi in gasilcem

Delovno srečanje je potekalo na temo izvajanja leta 2007 sklenjenega Dogovora o medsebojnem sodelovanju v zvezi s projektom posodobitve Vojaškega letališča Cerklje ob Krki iz Uredbe o Državnem prostorskem načrtu za letališče Cerklje ob Krki. Kot je povedal Tonin, sta se z županom dogovorila, da se bo sodelovanje med ministrstvom in občino nadaljevalo tudi v prihodnosti. "Moram priznati, da je župan trd pogajalec, da se je trdo pogajal za svojo lokalno skupnost. Na nek način je dogovor ta, da se bodo sredstva namenila za infrastrukturo, del pa tudi za potrebe gasilcev. Tako se bomo skupaj trudili za razvoj kraja in krepitev gasilskega delovanja, v smislu nove opreme, novega znanja, županu sem pa tudi obljubil, da lahko pričakuje najmanj tolikšno višino sredstev, kot so jih zagotovili moji predhodniki, se bom pa maksimalno potrudil, da bi bila ta sredstva tudi višja," je po srečanju dejal obrambni minister.

V lanskem in letošnjem letu po 400 tisoč evrov

Doslej je Ministrstvo za obrambo za različne projekte v občini Brežice prispevalo 4,5 milijona evrov. Lani sta brežiški župan in nekdanji obrambni minister Erjavec podpisala dodatek k sporazumu v višini 400 tisoč evrov za leto 2019 in prav toliko za leto 2020. "Zadnje dve leti smo imeli dogovor, da se financira infrastruktura v neposredni bližini vojašnice – šlo je za ureditev naselja Črešnjice in ceste od Cerkelj ob Krki do Pirošice, vključno z mostom, ki se bo začel obnavljati v teh dneh. Prav tako je bil dogovor, da se v lanskem in letošnjem letu nameni 100.000 evrov za nabavo gasilskih vozil, kar pomeni, da smo lani namenili 50.000 evrov za vozilo v Cerkljah ob Krki, letos pa še v Brežicah. Vozili bosta okrepili operativno moč Gasilske zveze Brežice oz. gasilskih društev, ta društva pa so v primeru kakšnega požara na letališču ali pri skupnih vajah pripravljena izvajati intervencije na samem letališču," je ob obisku ministra povedal brežiški župan Ivan Molan.

Prazna vojaška stanovanja za socialno ogrožene in mlade družine

Ministrstvo mora še dokončati dve podetapi povezovalne ceste Drnovo – Črešnjice jug, izveden je bil le severni del. Prihodnje leto se izteče tudi pogodba za brezplačno uporabo dela letališča Cerklje ob Krki za potrebe Javnega gospodarskega zavoda letalski center Cerklje ob Krki, za katerega želi občina podaljšanje uporabe za naslednje petletno obdobje. "Danes smo se pogovarjali tudi o možnosti, da se del vojaških stanovanj v Brežicah, ki so še prazna, prenesejo na Občino Brežice, občina pa bi ta stanovanja namenila za socialno ogrožene ter mlade družine. Treba je tudi poudariti, da bi zaradi nevarnosti, ki jih imamo ob meji vse več – ob letališču in železnici, želeli, da bi ministrstvo del sredstev namenilo za gasilce, in sicer za razna penila in reševanja, ki bi jih dogovorili z gasilsko zvezo. Danes je bil dogovor, da se komisija, ki mora določiti tako kriterije, financiranje in višino sredstev, sestane še do septembra in da se ta dogovor podpiše kot dodatek še pred koncem letošnjega leta, da lahko v proračunu nadomestimo lastna sredstva," še dodaja Molan.

Minister je ob tej priložnosti obiskal tudi Gasilsko zvezo Brežice, kjer so mu brežiški gasilci in gasilke predstavili svoje delo in aktualne izzive.

(eP)

brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja