Skip to main content
V Posavju 21.7° C Petek, 19. avgust 2022
27.12.2019
13:44
Katar, olimpijada
Med 3. in 12. decembrom je v Dohi v Katarju potekala 16. Mednarodna juniorska naravoslovna olimpijada (MJNO oz. izvirno IJSO), na kateri je sodelovala tudi ekipa šestih devetošolcev iz Slovenije

Trije Posavci na olimpijado v Katar

Dva med 20 najboljših

Kar polovica ekipe sodelujočih učencev na tekmovanju iz znanja, ki ga je gostil obmorski emirat, prihaja iz Posavja: Brest iz OŠ Kozje (sicer bolj savinsjka regija), Jožica iz OŠ Šentjanž in Nino iz OŠ Radeče. Pri organizaciji odprave na olimpijado, na kateri je sicer sodelovalo 400 tekmovalcev iz 70 držav, sta moči in sredstva združili Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije ter Zveza organizacij za tehnično kulturo Slovenije.

Učence, ki so sestavljali ekipo, so izbrali manj kot dva meseca  pred odhodom na olimpijado na osnovi njihovih rezultatov z državnih tekmovanj (za Stefanovo in za Preglovo priznanje) v znanju fizike in kemije v šolskem letu 2018/2019: poleg Jožice Bec (iz OŠ Milana Majcna Šentjanž), Vida Baumana, Bresta Lenarčiča (OŠ Kozje), Matica Preveca in Sofije Štefan, se je olimpijade udeležil tudi Nino Kolander iz JZ OŠ Marjana Nemca Radeče.

Preden so odpotovali na območje Arabskega polotoka, v Katar, so se mladi znanstveni  šampioni udeležili treh pripravljalnih srečanj v Ljubljani. Ekipo so vodili Barbara Rovšek, Margareta Obrovnik Hlačar in Domen Vaupotič.

Fotogalerija (Foto: DMFA Slovenije):

Tekom 9-dnevnega urnika so bili trije dnevi tekmovalni: prvi dan so štiri ure reševali 30 nalog izbirnega tipa s področja fizike, kemije in biologije, v drugem tekmovalnem dnevu so jih čakale teoretične naloge istih področij, na zaključek pa so imeli preizkus znanja še iz eksperimentalnega vidika.

Geslo letošnje mednarodne mladinske naravoslovne olimpijade, ki jo je prvič gostila arabska država in na kateri so tudi mladi slovenski naravoslovci nastopili prvič, je bilo Mlado generacijo današnjega dne motiviramo za znanja prihodnosti.

Sloveniji sta bronasti medalji s svojim znanjem priborila Kozjanec Brest Lenarčič in Radečan Nino Kolander (nad njim je v radeški šoli roko imela učiteljica Nevenka Tratar)  ter se tako uvrstila med najboljših dvajset celotnega sveta. Gostiteljica olimpijade, ki bo potekala prihodnje leto, bo Nemčija.

Doroteja Jazbec

radeče
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja