Skip to main content
Nedelja, 28. maj 2023
07.02.2020
14:14
Sterilizacija mačk
Foto: arhiv ePosavje
Lastništvo domače živali prinaša poleg veselja in prijetnih trenutkov z novim družinskim članom tudi odgovornosti.

Tudi v Sevnici akcija sterilizacije lastniških mačk

SEVNICA Skrb za pravočasno in ustrezno sterilizacijo oziroma kastracijo mačk je odgovornost lastnikov. S tem posegom lastniki muck aktivno prispevate k zmanjšanju problema velikega števila nezaželenih mačjih mladičev, ki vsako leto v spomladanskem in jesenskem času napolnijo prostore zavetišč za zapuščene živali.

Pozitivni vedenjski in zdravstveni učinki

Kot izpostavljajo na Veterinarski postaji Sevnica, ima poseg poleg preprečitve nezaželene brejosti tako za samce kot za samice veliko pozitivnih vedenjskih in zdravstvenih učinkov. Pri obeh posegih gre za kirurški poseg odstranitve spolne žleze v splošni anesteziji. Samci po kastraciji ne iščejo več samic, kar pomeni, da nimajo več želje po potepanju in se zadržujejo blizu doma. S tem se tudi občutno zmanjšajo možnosti, da bi mucka povozil avto ali da bi prišlo do poškodb zaradi mačjih pretepov. Po kastraciji se občutno zmanjša verjetnost okužbe z nevarnimi boleznimi, kot so mačji virus imunske pomanjkljivosti (FIV), mačja levkoza (FeLV), infekciozni peritonitis (FIP), calici viroza in pojav tumorjev na testisu. Samica po sterilizaciji ni več zainteresirana za samce, s čimer se zmanjša verjetnost prenosa prej omenjenih bolezni. Če opravimo poseg sterilizacije samičke pred prvo gonitvijo, ji s tem v zmanjšamo verjetnost za razvoj raka na maternici, jajčnikih in seskih za 91 %, prav tako pa se s posegom odpravi verjetnost gnojnega vnetja maternice.

Veterinarska postaja Sevnica priporoča, da se poseg opravi pred prvo gonitvijo, torej po 4 mesecu starosti oziroma ko mačka presega vsaj 1 do 1,5 kg telesne mase. Pred posegom mora biti mačka klinično zdrava ter tešča. Bodite del rešitve, ne problema. Občina Sevnica skladno z zakonom o zaščiti živali del proračunskih sredstev namenja skrbi za zapuščene živali, in sicer preko pogodbe z Veterinarsko postajo Sevnica o izvajanju dejavnosti oskrbe in namestitve zapuščenih živali v zavetišču.

Sterilizacija lastniških mačk

Najboljša preventiva pri zmanjševanju števila zapuščenih živali je po priporočilih stroke sterilizacija lastniških mačk, zato Občina Sevnica že več let zapored ta ukrep tudi sofinancira.

Tako bo od 10. do 21. februarja potekala akcija sterilizacij s sofinanciranjem, ki je omogočeno lastnikom mačk z območja občine Sevnica. Cena sterilizacije je 69,78 evrov, pri čemer Občina Sevnica sofinancira 25 evrov, Veterinarska postaja Sevnica 13 evrov, soudeležba lastnika pa je 31,78 evrov.

Vsebina pripravljena v sodelovanju s Tjašo Košak, dr. vet. med., Veterinarska postaja Sevnica

Občina Sevnica

sevnica

Pridružite se nam