Skip to main content
Sreda, 21. februar 2024
10.05.2021
21:10
Tuji policisti - Krško, Brežice
Foto: arhiv policija.si
Prejšnji teden smo poročali, da bodo slovenskim policistom na pomoč priskočili policisti iz Poljske, Litve in Estonije. Opazili jih boste lahko tudi na cestah dveh posavskih občin.

Tuji policisti tudi na posavskih cestah

NOVO MESTO V naslednjih dneh bodo pri nadzoru meje z Republiko Hrvaško pomagali tudi tuji policisti. V Novem mestu so namreč dopoldne sprejeli 21 policistov iz Poljske, Litve in Estonije, ki bodo naloge opravljali na območju policijskih postaj Krško, Brežice, Metlika in Črnomelj.

Od 30 dni do največ pol leta

Kot pravijo na policiji, bodo tuji policisti pri nas službovali od najmanj 30 dni do največ 6 mesecev, odvisno od operativnih razmer na terenu in dogovorov s posameznimi državami.

Na eni strani pričakujejo povečane migracije

In zakaj so na pomoč poklicali tuje kolege? Policisti pravijo, da se Slovenija trenutno srečuje z varnostnimi razmerami, ki predstavljajo izjemno obremenitev za delo policije. "Na eni strani s povečanimi nezakonitimi prehodi, za katere v pričakovanju lepšega vremena obstaja velika verjetnost, da se bodo še okrepili, na drugi še z epidemijo covida-19. Obe situaciji zahtevata večjo prisotnost policistov, tako na meji kot v notranjosti države, kar pa je ob trenutni kadrovski zasedenosti policije težko zagotoviti," dodajajo.

Na drugi strani izpostavljajo predsedovanju Svetu Evropske unije

Ob tem izpostavljajo, da bodo imeli ob predsedovanju Slovenije Svetu EU številne dodatne naloge. In da bi lahko zagotovili optimalno varnost vseh prebivalcev Slovenije, "je zato pomoč tujih policistov izjemno dobrodošla, med drugim pa bo tudi nekoliko razbremenila izjemno obremenjene slovenske policistke in policiste."

Iz Poljske, Litve in Estonije

Iz Poljske je na pomoč prišlo devet policistov in policistka, iz Litve štirje policisti in dve policistki iz Estonije pa štirje policisti in policistka. Pri opravljanju skupnih patrulj in drugih skupnih oblik ukrepanja bodo imeli pooblastila, ki izhajajo iz 17. člena navedenega sklepa sveta Evropske unije.

Policija, državna meja

Pooblastila le v prisotnosti slovenskih policistov

Tako bodo lahko policisti na podlagi in v skladu s predpisi Republike Slovenije ter pod nadzorom in v navzočnosti slovenskih policistov ugotavljati identiteto in ustavljali osebe, ki so se skušale izogniti policijski kontroli, lahko bodo opozarjali, ukazovali in iskali osebe. Prav tako bodo lahko opravili varnostni pregled, postavljali cestne zapore z blokadnimi točkami, opravljali pregled oseb ter zasegali predmete in privajali osebe.

Prisilna sredstva

Gostujoči policisti, lastno orožje lahko uporabijo samo v silobranu, bodo med izvajanjem nalog v primerih uporabili tudi prisilna sredstva - sredstva za vklepanje in vezanje, telesno silo, plinski razpršilec, palico, službenega psa in električni paralizator. Policisti s Poljske bodo lahko uporabljati le sredstva za vklepanje in vezanje, telesno silo, plinski razpršilec in palico. 

(eP)

brežice
krško
državna meja

Pridružite se nam

Zadnje novice