Skip to main content
Četrtek, 29. februar 2024
27.08.2021
15:28
Sevnica, poletje 2021
Foto: arhiv ePosavje
V Sevnici z zadovoljstvo ugotavljajo, da je letošnja turistična bera že zdaj boljša od lanske. Pogovarjali smo se z direktorico KŠTM Mojco Pernovšek, ki nam je razkrila nekaj zanimivosti.

Turizem v občini Sevnica v letu 2021

SEVNICA Del uspeha Sevničani pripisujejo tudi temu, da smo se navadili na kovidne ukrepe, pod drugi strani pa smo se bolj poglobili v turistične znamenitosti domačih krajev, ki so bile prepogosto spregledane.

Boljši je bil tudi obisk gradu, več je bilo povpraševanj po izletih. Zagotovo pa so k obisku pripomogli turistični boni – tako za namestitev - prvič tudi v Vrtnarjevi vili, kot za njihovo vnovčenje v športu in v kulturi (nakup sezonskih vstopnic za bazen, nakupi vstopnic za obisk gradu).

Grof Moscon in grofica Matilda

V prvi polovici lanskega leta so se osredotočili na promocijo ogleda gradu v družbi grofa Moscona in večernega obiska z grofico Matildo, kar se jim je lepo obrestovalo.

Sodelovanje in vzajemna podpora posameznih akterjev turistične ponudbe je uspešno odprla pot domačim obiskovalcem. Tujcev je namreč v primerjavi s prejšnjimi leti še vedno manj.

V zavodu KŠTM merijo obisk preko turistične agencije in obiska gradu ter ob tem opažajo, da se je povečal tudi obisk družin in avtodomarjev. Teh je največ pod gradom in na Lisci.

Sevnica kot butična turistična destinacija

Sevnica ni destinacija za množični turizem, idealna pa je za butični obisk posameznih ciljnih skupin, ugotavljajo. Posebej vesli so obiskov šol, vrtcev in skupin s posebnimi potrebami.

V Krmelju so tako razvili t.i. Knapovsko košarico ter povezali tematsko rudarsko pot s kulinarično ponudbo gostilne Repovž. 

 V Ajdovski košarici je skrit preplet zgodovinske naselbine Ajdovski gradec s kulinarično ponudbo Grobelnik. "Na ta način oblikujemo tudi širšo prepoznavnost ponudnikov, ki so v leti 2020 dobili znak kolektivne blagovne znamke, ki je zagotovilo za kakovost," izpostavlja sogovornica.

Večino turističnega obiska predstavljajo enodnevni gostje

Sevnico pretežno obiskujejo enodnevni gostje. A ti vse pogosteje ugotavljajo, da je ponudba tako pestra in ljudje tako prijazni , da je en dan za obisk preprosto premalo.

Res pa je, poudarjajo v Sevnici, da je težko spremeniti načrt posameznikov, k so že načrtovali krajši obisk. Zato je treba načrtno stremeti k takšni promociji, ki bo ponujala dogodke in prireditve, ki bi lahko bivanje v mestecu ob Savi, podaljšala.

(eP)

turizem
sevnica
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja