Skip to main content
V Posavju 0.1° C Nedelja, 23. januar 2022
20.11.2020
10:03
V OŠ Maksa Pleteršnika Pišece so pripravili virtualno srečanje s šolami iz Brežic, Buj, Tenje, Pančeva, Kragujevca, Novega Sada, Sente kot zaključek Unesco projektnega tedna z naslovom Vrt življenja.

Zaključek Unesco projektnega tedna - Vrt življenja

Zaključek projekta je potekal virtualno

PIŠECE V ponedeljek, 16. novembra 2020, so imeli na Osnovni šoli Maksa Pleteršnika Pišece virtualno srečanje s šolami iz Brežic, Buj, Tenje, Pančeva, Kragujevca, Novega Sada, Sente kot zaključek Unesco projektnega tedna z naslovom Vrt življenja. Letos oktobra žal Unesco projekta Premikamo meje niso mogli realizirati v živo v Pišecah, a so se vseeno povezali med seboj. Zoom srečanje, ki ga je vodila učiteljica Tanja Plevnik, se je začelo ob 12. uri.

Fotogalerija (Foto: OŠ Maksa Pleteršnika Pišece):

Vsaka šola je predstavila izdelek ob zaključku

Najprej je vse pozdravila gospa ravnateljica Nuška Ogorevc, nato pa je vsaka šola posebej pokazala, kaj so naredili za ta dogodek. Na šoli v Kragujevcu, kjer so izvedli vrtni laboratorij, so pripravili barve iz naravnih materialov, nato pa s temi barvami okrasili odlitke iz gipsa. V Pančevu so izdelali ptičje krmilnice iz odpadnega materiala, sadili rože, ki so jih dobili od vrtnega centra, v gume, ki so jih prej prebarvali. Z rožami so okrasili tudi škornje, kolo … in tako poskrbeli, da je njihova okolica šole v novi preobleki. Učenci te šole, razred učitelja Predraga, so zapeli v slovenščini Na planincah. Naslednja je bila na vrsti učiteljica Rut Zlobec, ki poučuje slovenščino v Srbiji. Pokazala je otroške pesmi, ki so jih prevedli v slovenščino. V imenu šole ji je ravnateljica Nuška Ogorevc zaželela vse najboljše za rojstni dan, učenka Pika Skrivalnik (ob pomoči učitelja Dejana Jerončiča) pa ji je zapela pesem Lepa si. Za tem so na fotografijah videli slastne dobrote, ki so jih pripravili dijaki likovne gimnazije iz Sente, in sicer iz orehov, maka in buč. Žal predstavnikov Buj in Tenje zaradi tehničnih težav niso niti videli niti slišali.

Ker so projektni teden Vrt življenja na šoli izvedli učenci od 1. do 4. razreda, sta učiteljici Katja Berkovič in Romana Žnideršič predstavili vse aktivnosti, ki so jih izvedli v tistem tednu. Prvo- in drugošolci so ustvarili mlinček, svojo energijsko tablico, obiskali čebelnjak, se učili o zeliščih, igrali labirint v telovadnici … Zelo aktivni so bili tudi tretje- in četrtošolci, saj so okrasili okolico šole s plodovi in naravnimi materiali, tudi jedilnica je polna sončnih lovilcev in ostalih izdelkov. Poskrbeli so tudi za ptice, saj so jim pripravili dobrote za zimo. Vsi učenci pa so jo peš "mahnili" v Pavlovo vas, kjer so si ogledali razstavo buč – bučno pravljico – pri Bračunovih. Zadnji dan pred počitnicami pa se posladkali še s kostanjem. Petošolci pa so z učiteljico Tanjo Plevnik pri Pleteršnikovi domačiji ustvarjali inukšuke, medtem ko so devetošolci svoje umetnine naredili na daljavo ob uporabi naravnih barv (mešanje rumenjaka, kave, kakava, kurkume ...).

Unesco dejavnosti na daljavo je pohvalila tudi predstavnica brežiške gimnazije gospa Zdenka Senica. Za zaključek se je gospa ravnateljica še enkrat zahvalila vsem šolam za sodelovanje, pohvalila tudi domačo, pišeško ekipo, z Unesco učiteljico Tanjo Plevnik na čelu, na koncu pa vsem zaželela snidenje v Pišecah naslednje leto.

Erik Golobič, Doris Bradač - 9. razred OŠ Maksa Pleteršnika Pišece

brežice
fotogalerija

Pridružite se nam