Skip to main content
Nedelja, 28. maj 2023
17.05.2022
15:24
Generalmajor Roman Urbanč
Foto: Luka Mitrović / Slovenska vojska
Ob dnevu Slovenske vojske je v nedeljo predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor v čin generalmajorja povišal posavskega rojaka Romana Urbanča.

Roman Urbanč povišan v generalmajorja Slovenske vojske

LJUBLJANA Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor povišal namestnika načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadirja Romana Urbanča v čin generalmajorja Slovenske vojske. Generalmajor Roman Urbanč je zaposlen v Slovenski vojski 28 let. V svoji vojaški karieri je opravljal poveljniške in štabne dolžnosti na vseh ravneh poveljevanja.

Deseti generalmajor v zgodovini Slovenije

Kot pravijo v Slovenski vojski, Urbanča odlikujeta sposobnost strateškega razmišljanja in oblikovanja strateške vizije na eni kot tudi sposobnost implementacije strateških in operativnih odločitev na drugi strani. Urbanč je bil 10. maja 2021 imenovan za namestnika načelnika Generalštaba Slovenske vojske, s povišanjem v generalmajorja je deseti generalmajor v zgodovini Slovenske vojske.

"Najprej sem si želel biti rokometaš"

Roman Urbanč je v svoji vojaški karieri opravljal različne štabne in poveljniške dolžnosti na vseh ravneh poveljevanja. Med drugim je opravljal poveljniške dolžnosti poveljnika tankovske čete, poveljnika oklepno-mehaniziranega bataljona, poveljnika učnega bataljona, namestnika poveljnika 1. brigade Slovenske vojske in poveljnika 1. brigade Slovenske vojske ter štabne dolžnosti načelnika za operativne zadeve v bataljonu, pomočnika za oklepno mehanizirane enote na pokrajinskem štabu Teritorialne obrambe, načelnika sektorja za izobraževanje in usposabljanje na Generalštabu Slovenske vojske (GŠSV) in namestnika načelnika GŠSV za operacije, skozi vojaško kariero se je dodatno izobraževal na višje štabnem in generalštabnem šolanju v domovini. V tujini pa je uspešno zaključil tečaj za generale International Capstone Course v izvedbi centra za visoke obrambne študije v Rimu.

Z bogatimi mednarodnimi izkušnjami

Brigadir Roman Urbanč je mednarodne izkušnje pridobival na različnih dolžnostih v tujini kot namestnik nacionalnega vojaškega predstavnika pri zavezniškem poveljstvu za operacije in nacionalni vojaški predstavnik pri zavezniškem poveljstvu za operacije v Monsu, hkrati pa je opravljal tudi dolžnost namestnika poveljnika mirnodobne strukture Slovenske vojske v tujini in vojaškega predstavnika pri Natu in Evropski uniji, napoten je bil tudi na opravljanje dolžnosti v misiji Evropske unije v Bosni in Hercegovini kot načelnik sektorja v poveljstvu za operacije in poveljnik slovenskega kontingenta.

Za svoje delo je brigadir Urbanč prejel številna priznanja, tudi bronasto medaljo Generala Maistra, zlato medaljo Slovenske vojske, medaljo v službi miru ter medalji italijanskega in avstrijskega ministrstva za obrambo.

slovenska vojska

Pridružite se nam

Novice iz Posavja