Skip to main content
V Posavju -0.2° C Nedelja, 23. januar 2022
24.07.2020
10:15
Foto: ePosavje TV
V Brestanici poteka ureditev Ceste na ribnik. Po rušitvi t.i. Čučnikove hiše, ki je predstavljala ozko grlo, nadaljujejo z izgradnjo podpornega zidu. Sledi izgradnja mostička, nato še obnova ceste.

Obnova Ceste na ribnik v Brestanici

Cesta na ribnik v Brestanici je že zelo dotrajana, zato je Občina Krško pristopila k njeni rekonstrukciji. V prvi fazi so potekale arheološke raziskave, po zaključku arheoloških del pa rušitev stanovanjske hiše, ki je predstavljala ozko grlo ter gradnja opornega zidu in rekonstrukcija ceste z ureditvijo odvodnjavanja in vseh komunalnih vodov.

"Preden se lotimo obnove same ceste, moramo zagotoviti določene predpogoje"

Ureditev Ceste na ribnik je projekt, ki je zasnovan v več fazah. "Govorimo sicer o Cesti na ribnik, vendar je treba, preden se lotimo same ceste, zagotoviti določene predpogoje. Eden izmed njih je tudi odstranitev ožine pri cerkvi v Brestanici, torej na samem začetku pri gostilni Pohle. Ta del projekta znaša približno 73 tisoč evrov in je praktično že v zaključni fazi. Nekoliko so se dela zavlekla, gre namreč za to, da je bilo potrebno, zaradi bližine objekta z zgodovinsko vrednostjo, opraviti tudi arheološke raziskave. To je zdaj opravljeno. Objekt je bil podrt, potem pa se je začelo z izgradnjo podpornega zidu, ki mora zavarovati obstoječo cerkev in kot sem rekel, dela so v zaključni fazi. Računam, da naj bi bila zaključena relativno hitro, morda čez mesec dni," pove župan Občine Krško Miran Stranko.

Sledi izgradnja mostu v Stolovniku

Drugi del tega projekta je izgradnja mostu čez Lokvanjski potok v Stolovniku, ki je prav tako ozko grlo. "Ta most je trenutno že v pridobivanju izvajalca oziroma je izvajalec že pridobljen, nekaj malenkosti je potrebno še urediti in predati gradbišče. Izvajalec je isti, kot je bil izvajalec za rušitev hiše in ko bosta ti dve zadevi končani, lahko pristopimo k gradnji celotnega projekta," še doda Stanko.

Če bodo dotrajani most še letos zamenjali z novim, bodo predvidoma v naslednjem letu preuredili celotno cesto.

(eP)

brestanica
krško

Pridružite se nam