Skip to main content
Sreda, 29. november 2023
13.05.2022
17:15
Ustanovna seja Državnega zbora
Foto: RTVSLO
V Ljubljani spremljamo ustanovno sejo novega sklica Državnega zbora Republike Slovenije v mandatu 2022 - 2026. Nova predsednica Državnega zbora RS je postala Urška Klakočar Zupančič.

VSE, KAR MORATE VEDETI:

  • Štirje posavski poslanci: Nataša Avšič Bogovič (Gibanje Svoboda), Tamara Vonta (Gibanje Svoboda), Matjaž Han (SD), Tomaž Lisec (SDS)
  • Urška Klakočar Zupančič (Gibanje Svoboda) je nova predsednica Državnega zbora RS
  • Dosedanji predsednik DZ Igor Zorčič o novi predsednici: "Zelo podpiram"

Predsedniško mesto v Državnem zboru: Po Posavcu Posavka

LJUBLJANA V Državnem zboru Republike Slovenije na petek trinajstega poteka ustanovna seja novega sklica Državnega zbora Republike Slovenije v mandatu 2022 - 2026. "Prepričan sem, da nas je preteklo obdobje, iztekli mandat obogatil s preštevilnimi izkušnjami in da smo na pravi poti, da demokracijo nadgradimo in da tudi tistim starejšim demokracijam v EU in po svetu pokažemo, kako odločni smo graditi našo državo v prihodnje," je ob robu ustanovne seje novega sklica Državnega zbora povedal zdaj že nekdanji predsednik Državnega zbora Igor Zorčič.

Volitve in imenovanja

Poslanke in poslanci novega sklica so v nadaljevanju volili novo predsednico, kandidatka je bila Sevničanka Urška Klakočar Zupančič iz Gibanja Svoboda, ki je postala prva ženska na tej funkciji. Na tajnem glasovanju je zanjo glasovalo 55, proti pa 25 poslancev. Za izvolitev je sicer potrebnih najmanj 46 glasov.

Dosedanjega predsednika Državnega zbora smo pred pričetkom seje prosili za komentar na to, da bo Slovenija dobila prvo predsednico Državnega zbora. "Zelo podpiram," je bil kratek. O tem, kaj bo počel v nadaljevanju pa dodaja, da bo imel zdaj več časa za družino.

Golob: "Žal ta vlada počne neumnost za neumnostjo"

Pred mikrofone je stopil predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob in komentiral zadnje poteze odhajajoče Janševe vlade. "Žal ta vlada sprejema neumnost za neumnostjo. Verjamem, da jih bo še kar nekaj. Ko bomo prišli tja 3. junija, se bodo vsedli in pogledali, kaj vse. In verjamem, da bo seznam neumnosti dolg. Investicije za štiri leta vnaprej, praznike za 10 let. A je to tisto, kar počne odgovorna vlada potem, ko izgubi na volitvah? Ne."

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

"Danes je Državni zbor kot institucija še močnejši"

Kot pravi Zorčič, je bil Državni zbor v njegovem predsedniškem mandatu postavljen pred veliko izzivov. "Prepričan sem, da smo jih vse uspešno naslovili in da je danes Državni zbor kot institucija še močnejši. Včasih dežujejo ocene, koliko je bil samostojen in koliko ne. Lahko ugotovimo, da Državni zbor tudi za časa prejšnje Vlade in druge Vlade je velikokrat pokazal svojo samostojnost od Vlade, predsednika republike ali vlade. Mislim, da opravlja tisto funkcijo, ki mu je bila namenjena z Ustavo in prepričan sem, da gremo samo še naprej."

Nataša Avšič Bogovič (Gibanje Svoboda) o delu v Državnem zboru

Na hodniku Državnega zbora nam je brežiška poslanka Nataša Avšič Bogovič (Gibanje Svoboda) povedala, da je spočita in pripravljena na nove delovne izzive in da se novih delovnih obveznosti ne boji. Na vprašanje, kaj pričakuje od delovanja v novem sklicu, pravi, "da pričakuje učinkovitost. To se je že pokazalo pri prvih točkah dnevnega reda. Verjamem, da lahko izpolnimo obljube, ki smo jih dali našim volilcem. Za te se bom tudi sama zavzemala. Zeleni prehod, digitalizacija, medgeneracijsko sodelovanje je vse na agendi, na najvišjih prioritetnih lestvicah."

Gospodarstvo, infrastruktura, šolstvo, morda tudi kmetijstvo

O sodelovanju v odborih in komisijah Brežičanka pravi, da je v Mandatno-volilni komisiji že potrjena. "Želim si sodelovati tudi v odboru za gospodarstvo, odbora za infrastrukturo, morda tudi šolstvo. Vsekakor bi si želela sodelovati tudi v odboru za kmetijstvo. Na tem področju do sedaj nisem delovala. Vem pa, da imamo na tem področju še veliko rezerve, da ujamemo zahodno Evropo. Konec koncev je naša prehrana odvisna ravno od dobrega upravljanja s kmetijsko dejavnostjo. Samooskrbe nam primanjkuje, ekološke pridelave ravno tako. Želim poiskati nov izziv zase tudi na tem področju."

Tomaž Lisec (SDS) o delu v novem mandatu

Sevničan Tomaž Lisec (SDS) upa, da bo v prihodnje toliko enotnosti kot na prvi dan novega mandata. "Upam, da bom ostal v odboru za izobraževanje in kmetijstvo. To sta dva odbora, v katerih sodelujem že od leta 2011 in upam, da bom aktivno delo nadaljeval tudi v tem mandatu. Če bo možnost, bi rad začel z delom v odboru za infrastrukturo. Mislim, da mora imeti Posavje člana tega odbora. Ko govorimo o infrastrukturnih projektih, ne smemo pozabiti na te manjše pokrajine, kot je Posavje."

O delu v opoziciji

O delu v opoziciji pravi, da je navajen dela v opoziciji. Tam je že bil kot strokovni sodelavec na svojem začetku dela v Državnem zboru. "Če si odgovoren poslanec, ne prihaja do različnih del. Že zgodovina je pokazala, da moramo opozicijski poslanci delati veliko več. Ne moremo se naslanjati na vlado in na njihove službe, na službe ministrstev. Sami moramo bili bolj proaktivni. Upam, da bom tudi kot opozicijski poslanec navezal stik z ministri ali državnimi sekretarji in jih bom večkrat pocukal za rokav. Predvsem, ko bo šlo za teme, ki se tako ali drugače tičejo samega Posavja." Ob tem upa, da bo z njimi lahko aktivno sodeloval pri zapiranju odprtih tem.

O predsednici

Lisca smo poprosili tudi za kratek komentar pred izvolitvijo prve predsednice v zgodovini Državnega zbora. "Mislim, da se moramo pri nas deliti na to, kdo je dober in kdo je slab. Kot bivši Sevničanki ji želim uspešno delo v Državnem zboru."

Tamara Vonta (Gibanje Svoboda) o delu v Državnem zboru

Krčanka Tamara Vonta se je vrnila v Državni zbor. "Poslanske klopi so iste, le sedim drugje." Na vprašanje, kaj je danes drugače odgovarja, da bomo še videli. "Dve leti, ki sta za nami, si ne želim, da bi se ponovili." Glede na delo, ki poslanke in poslance čaka v naslednjih mesecih, pravi, da bo ta mandat verjetno drugače, kot so bili ostali. "Vprašanje človekovih pravic, kultura, medijska politika. To so področja, kjer bom zelo intenzivno delala," še dodaja.

O sodelovanju v odborih

"Vsak od nas ima afinitete, v katerih bi sodeloval. Te smo v poslanski skupini že izrazili. Sodelovala bom v tistih odborih, o katerih sem prej rekla, da so področja, ki me zanimajo. Morda še področja izobraževanja."

krško
brežice
sevnica
volitve

Pridružite se nam

Novice iz Posavja